Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Gratis Coronatest voor je zomervakantie

Woensdag 30 juni 2021

Gelukkig is het weer mogelijk om naar bepaalde landen op vakantie te gaan. Daar zijn we wel aan toe! Wel zijn er vaak nog restricties verbonden aan het reizen naar deze bestemmingen.

Ga jij deze zomer op vakantie naar het buitenland? Begin de voorbereiding van je reis dan met het bekijken van het reisadvies. Dit kun je doen op de website van Buitenlandse Zaken. Hier vind je de meest recente regels per bestemming.

Voor een reis binnen de Europese Unie heb je een Coronabewijs nodig. Je komt aan dit bewijs als je volledig gevaccineerd bent of kunt aantonen dat je reeds corona hebt gehad. Is dat niet op jou van toepassing dan kun je je in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buitenlandse toeristen die vanuit Nederland naar een ander land reizen. 

Bepaal welke test je precies nodig hebt voor jouw vakantiebestemming

Het kan zijn dat je een NAAT(PCR)-test of een antigeen(snel)-test nodig hebt. Ook dit check je op de website van Buitenlandse Zaken. Hier vind je ook hoe oud je test maximaal mag zijn voordat je een land in reist. Check ook altijd kort voor vertrek nog de meest recente regels, want die kunnen recentelijk nog veranderd zijn.

Hoe maak je een afspraak voor een gratis test?

Wil jij je gratis laten testen voor je op vakantie gaat dan kun je vanaf 30 juni een afspraak maken via de website: testenvoorjereis.nl. Alleen als je via deze website de test regelt, is de test gratis.

  • Voor een NAAT(PCR)-test kun je zowel bij verschillende commerciële testaanbieders terecht. Je ontvangt de testuitslag binnen 24 uur nadat je bent getest.
  • Wil je een afspraak maken voor een antigeentest (ook wel sneltest genoemd)? Dan kan je terecht bij een commerciële testlocatie. Je ontvangt de testuitslag maximaal 3 uur naar de afname van de test.

Telefonische afspraak voor NAAT(PCR)-test  

Op sommige GGD-testlocaties kun je ook een test krijgen voor een reis naar het buitenland. Dit zijn alleen NAAT(PCR)-testen. Een antigeen(snel)-test kan niet afgenomen worden bij de GGD. Je krijgt de uitslag van een NAAT(PCR)-test bij de GGD binnen 26 uur. Het kan tot maximaal 4 uur duren voordat de testuitslag op te halen is in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl.  Bij de GGD kun je alleen terecht wanneer je een DigiD hebt. Je maakt de afspraak door te bellen naar 0800-5005. Dit kan 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur.

Helpdesk

Heb je vragen over de gratis testen? Dan kun je 24 uur per dag terecht bij het het BZ contactcenter.

Belangrijk: Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het regelen van een juiste en tijdige test.

 

Reizen buiten de zomervakantie maar wel een PCR-test nodig

Reis je buiten de maanden juli en augustus en heb je een PCR-test nodig? Of reis je naar een land die de QR-code van de CoronaCheck-app niet accepteert, dan is het mogelijk om via de VvKR-reisorganisatie waar je je reis geboekt hebt, tegen een speciaal tarief een PCR-test te laten doen. Daarbij ontvang je tevens de benodigde verklaring om mee reizen. VvKR heeft gunstige prijsafspraken kunnen maken met de volgende PCR-test bedrijven: 

  • Coronalab.eu 
  • Spoedtest.nl 
  • Het Huisartslab 

Meer informatie over het verkrijgen van deze PCR-test met korting vind je in onze blog: waar haal je een Corona PCR-test met korting? 

Uiteraard kan je ook altijd de VvKR reisspecialist waar je je vakantie geboekt hebt vragen om met je mee te denken om zo alles goed te regelen voor je vakantie. Dat doen ze met alle plezier!   
 

Nieuwsoverzicht