Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Reis- en Toerismebranche vergeten in Troonrede!

Woensdag 22 september 2021

PERSBERICHT

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) is teleurgesteld over het feit dat in de Troonrede er geen enkele opmerking is gemaakt over de sector die in ons land het hardst is geraakt, namelijk de reis- en toerisme-industrie.

Deze branche is goed voor totaal 91 miljard, dat is 4,4% van het bruto binnenlands product (BBP), aldus cijfers over 2019 uit het rapport dat CELTH heeft gepubliceerd. Dat is 2 x de bijdrage van onze Landbouwsector in Nederland. Het uitgaande toerisme als onderdeel daarvan is goed voor ca. 10 miljard, dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van ABN AMRO.

“Deze sector die zoveel bijdraagt aan de Nederlandse industrie en momenteel kampt met omzetverliezen van meer dan 80% had op zijn minst genoemd kunnen worden.” zegt voorzitter van VvKR, Ton Brinkman. “Hier wreekt zich ook het niet hebben van een staatssecretaris van toerisme.”

“De regering gaat nu de steunmaatregelen per 1 oktober afbouwen. We begrijpen dat dit logisch is voor sectoren die alweer aan het groeien zijn, maar veel verre reizenspecialisten zullen pas vanaf het tweede kwartaal in 2022 weer omzetten kunnen realiseren. Dit houdt in dat zij twee jaar geen reizen hebben kunnen uitvoeren. Zij  hebben echt nog steun nodig!”, vervolgt Brinkman. “De Duitse regering verlengd de steunmaatregelen wel tot eind van het jaar, waarbij Duitse collega reisondernemers hun Nederlandse reisondernemers kunnen beconcurreren en dat is bepaald geen “level playing field”.

VvKR vestigt de hoop op de Kamervragen die eind september aan de orde komen met als agendapunt steun doortrekken voor sectoren die nog geheel of gedeeltelijk gesloten zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Nathalie D’Alessandro, Woordvoerder van VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties)
Telefoon 06-34 05 39 62 of via nathalie@vvkr.nl.

Bijlage 1: Wordbestand persberichtVvKR blij met aanpassen reisadviezen naar werkelijke situatie

Over VvKR:VvKR is een vereniging waarin zich meer dan 400 reisspecialisten verenigd hebben. Het zijn kleinschalige reisspecialisten met een grote kennis van de bestemmingen. Alle leden die pakketreizen aanbieden zijn aangesloten bij een reisgarantieregeling zoals STO-Garant, GGTO, VZR Garant of SGR. Dit wil zeggen dat reizigers verzekerd zijn wanneer de touroperator waar de vakantie is geboekt failliet gaat. De reiziger krijgt dan de vooruitbetaalde reisgelden terug. Tevens hebben alle VvKR-reisspecialisten die pakketreizen aanbieden ook een verplichte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor reisorganisaties/touroperators. Deze aansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan personen en/of zaken en de daaruit voortvloeiende gevolgschade mocht er onverhoopt tijdens de reis iets gebeuren.

Nieuwsoverzicht