Maandag 07 oktober 2024
Deze week is de ‘Week van de Toegankelijkheid’**: een week waarin wordt stilgestaan bij de plek van mensen met een handicap in onze maatschappij. Ook bij het regelen van vakanties en reizen is toegankelijkheid een onderwerp dat aandacht vraagt.
Is onze maatschappij eigenlijk wel toegankelijk voor iedereen? Is het voor deze groep makkelijk om op reis te gaan? Wat betekent toegankelijkheid eigenlijk? Is toegankelijkheid voor iedereen gelijk? Of heeft iedereen andere behoeften op het gebied van toegankelijkheid?
Ingrid Roelofs, één van de reisspecialisten van VvKR die is gespecialiseerd in aangepaste en toegankelijk reizen, legt het vraagstuk op tafel voor aan drie gasten met wie zij op dat moment op reis is in Noord-Holland. Haar vraag: “Wat betekent toegankelijkheid voor jou?”
Loes is slechtziend, zij gebruikt een taststok. Voor Loes is het belangrijk dat geschreven tekst of pictogrammen een goed contrast hebben en dat bewegwijzering in grote letters geschreven is. Als ze een donkere ruimte in moet lopen is het belangrijk dat de vloer vlak is en er mogen geen drempels zijn. In bijvoorbeeld een museum is het belangrijk voor Loes dat er de mogelijkheid is om dingen te voelen, zij kan zich dan een beeld vormen van de voorwerpen, ook een audiotour of een vertellende gids zijn belangrijk om een culturele activiteit goed te beleven. Op het toilet is het voor Loes belangrijk dat er minstens een middelgrote afvalbak is met een ruime opening.
Trijntje gebruikt een elektrische rolstoel, zij vindt het belangrijk om een gebouw in te kunnen. In het gebouw moeten dan brede paden/gangen zijn en de toegang moet niet via een steile helling gaan. De deuren moeten breed zijn en automatisch openen. Een mindervalidentoilet is voor Trijntje niet belangrijk.
Marinus loopt met een rollator en legt het woord ‘toegankelijkheid’ letterlijk uit. Voor Marinus betekent toegankelijkheid dat als je ergens vrij heen mag dan is het vrij toegankelijk, als er bijvoorbeeld een kassa staat dan is het beperkt toegankelijk en als ergens een hek om staat, dan is het ontoegankelijk.
Toegankelijkheid gaat echter verder dan de persoonlijke behoeften van personen: je moet overal rekening mee houden. Zo wil Ingrid met haar gasten naar Volendam en gaat vooraf opzoek naar een parkeerplaats die geschikt is voor mijn rolstoelbus van 2,70m hoog. Zij vindt een parkeergarage waarbij de eerste zin luidt: ‘De parkeergarage is voor iedereen toegankelijk.’ Het blijkt echter dat de doorrijdhoogte 2,10m is. Dit maakt de parkeergarage niet voor iedereen toegankelijk? Elke rolstoelgebruiker kan naar binnen, maar niet met een rolstoelbus zonder de bus te veranderen in een cabrio.
Kortom, toegankelijkheid is niet eenduidig en er is nog een wereld te winnen. Maar als we elkaar helpen, geduldig zijn en aandacht blijven vragen voor de toegankelijkheidsproblemen, dan wordt de maatschappij, ook voor personen met een (mobiliteits)beperking, steeds een stukje toegankelijker.
Bij kleinschalige reisspecialisten gespecialiseerd in toegankelijk reizen boek je een vakantie waar je je geen zorgen hoeft te maken over ontoegankelijke accommodaties of activiteiten die niet aansluiten op jouw behoeften. Je krijgt de rust van kleinschaligheid, zonder de beperkingen van massa. Dit betekent dat je jouw reis precies zo kunt beleven als jij wilt, zonder onverwachte problemen of stress.
**De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte.
Deze blog is samengesteld met de input van VvKR-reisspecialist én toegankelijkheid specialist: Reisburo Vakantie & Zorg