Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Reisbranche vreest wéér overgeslagen te worden in steunmaatregelen!

Maandag 11 januari 2021

PERSBERICHT

De harde werkelijkheid voor een specialistische reisondernemer: Na de verkoop van het huis wacht de schuldsanering.

Toen in maart vorig jaar corona toesloeg, werden geboekte reizen massaal gecanceld. De reisorganisatie betaalt de consument terug. Dat zegt de wet. Eerst in vouchers, vanaf april 2021 in cash.

Dat geld is er niet! Dat is immers grotendeels betaald aan accommodaties en transport op de reisbestemming. En die geven dat niet terug aan de reisondernemer.

De rest is marge die de ondernemer nodig heeft om zijn kosten te dekken en van te leven. Vergoeding voor zijn werkzaamheden.

Stel je voor dat jij elke euro omzet terug moet geven aan je klant, zonder dat je de al betaalde inkoop vergoed krijgt of elders kunt verkopen. Dan betaal je dus twee keer. Bovendien heb je dan geen inkomen.

 

In Nederland wordt praktisch elke branche gecompenseerd in deze corona crisis. Voor omzetverlies of voor inkoop van onverkoopbare voorraad, voor doorlopende vaste lasten of voor personeelskosten. De reisbranche komt nauwelijks in aanmerking voor TVL, TOZO of inkoopcompensatie. De regels zijn dusdanig dat de reisondernemer grotendeels buiten de boot valt.

 

Het voucherfonds lost dit niet op. Dat is een lening. Lenen zonder uitzicht op inkomen om de lening af te lossen duwt ondernemers verder in de problemen. Maar failliet gaan is ook geen optie. De meeste reisondernemers zijn eenmanszaken. Ze hangen dus met hun hele hebben en houwen. Na de verkoop van het huis wachten de schuldsanering en de voedselbank.

 

Het resultaat is dat op dit moment veel reisspecialisten drijven op spaargeld en opgebouwde pensioenvoorzieningen die hier niet voor bedoeld zijn. Dat is niet lang meer vol te houden. Het verschaffen van rentedragende leningen, zoals het voucherfonds, zonder uitzicht op inkomen om af te lossen, is geen oplossing.

Zoals een collega zei: Van een miljoen omzet, naar een half miljoen schuld. Hoe kom ik hieruit?

“Kom jij eruit?” is de overheidscampagne van de schuldhulpverlening.

Wat wij de overheid vragen is hulp om er niet in te komen.

Over VvKR

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) biedt een platform aan meer dan 400 kleinschalige veelal specialistische reisorganisaties en behartigt de belangen van deze organisaties. De leden van VvKR zijn allemaal reisspecialisten. Zij staan voor een persoonlijke benadering en zijn gericht op kleinschalig toerisme met respect voor de lokale cultuur, tradities en werkwijzen.

Meer informatie

 

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \