Naar welk land gaat jouw volgende bijzondere reis?

Reisgarantie

Wanneer een reisorganisator pakketreizen of gekoppelde reisarrangementen aanbiedt, dan is deze organisatie wettelijk verplicht om maatregelen te treffen voor het geval van een faillissement of dreigend faillissement (Burgerlijk Wetboek. Boek 7: Bijzondere overeenkomsten Titel 7A: Reisovereenkomst Artikel 512). De reisorganisatie kan zich aansluiten bij een garantieregeling of een garantiefonds. In Nederland zijn de drie bekendste reisgarantieregelingen: GGTO, STO-reisgarantie en SGR, voor de zakelijke markt is er sinds kort ook SGRZ. Wanneer een reisorganisatie lid wil worden van VvKR en pakketreizen verkoopt, is de reisorganisatie verplicht aangesloten te zijn bij een reisgarantieregeling.

  • STO-reisgarantie (alleen voor VvKR leden)

STO staat voor Stichting Take Over. STO-reisgarantie is een garantieregeling waarmee reisorganisaties voldoen aan de wettelijk verplicht gestelde garantieregeling. Deze garantieregeling zorgt ervoor dat u als reiziger verzekerd bent dat uw reisgeld veilig staat. 
Het uitgangspunt van een garantieregeling is dat in geval van faillissement van de reisorganisatie de reizigers terugbetaald en/of gerepatrieerd worden.
STO-reisgarantie bestaat sinds april 2013 en is een initiatief is van VvKR in samenwerking met Certo Escrow. Het betreft een derdengeldenregeling die alleen door onze leden te gebruiken is. De regeling is (financieel) laagdrempelig en uitermate geschikt voor kleinschalige reisorganisaties. Een reisorganisatie mag alleen deelnemen aan STO-reisgarantie wanneer ze ook lid zijn van VvKR.

  • GGTO

GGTO staat voor Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators en is opgericht in januari 2012 door reisorganisaties die kleinschalige en gespecialiseerde reizen aanbieden. GGTO was daarmee de tweede mogelijkheid, na SGR, voor reisorganisaties om te voldoen aan de wettelijke garantieverplichting!
Ook GGTO biedt reizigers de garantie dat zij hun betaalde reisgelden terugontvangen wanneer de betrokken reisorganisatie failliet of in financieel onvermogen raakt. Veel leden van VvKR zijn aangesloten bij GGTO.

  • SGR

SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden en is opgericht in 1983. SGR is de grootste en de meest bekendste garantieregeling in Nederland. Bovendien is SGR het eerste garantiefonds reisgelden in Europa. Momenteel zijn vooral grotere touroperators aangesloten bij SGR, ook binnen VvKR zijn enkele reisorganisaties aangesloten bij SGR.
SGR biedt eveneens de garantie dat reizigers in geval van faillissement of bij financieel onvermogen van de reisorganisatie zij hun betaalde reisgelden terugontvangen.

  • SGRZ 

SGRZ is een garantiefonds dat speciaal voor de zakelijke markt is opgezet. De letters staan voor Stichting Garantiefonds Reisgelden Zakelijk. Dit garantiefonds bestaat sinds 1 januari 2017 en onder andere bedoeld voor organisatoren van groeps- en incentivereizen (MICE), organisatoren van schoolreizen en zakelijke reisbureaus. (bron sgrz.nl)