Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

VvKR stuurt open brief aan staatssecretaris Mona Keijzer

Vrijdag 22 mei 2020

PERSBERICHT

Betreft: noodfonds voor de reisbranche; open brief aan staatssecretaris mevr. mr. drs. M.C.G. Keijzer

Geachte mevrouw Keijzer,

De reisbranche wordt mondiaal hard geraakt door de huidige crisis. De omzet van reisorganisaties en hun leveranciers (hotels, vervoersbedrijven, agenten etc.) zijn tot nihil gedaald, terwijl de kosten doorlopen. De reisbranche heeft te maken met annuleringen, afgebroken reizen, repatriëringskosten. Kosten waar geen inkomsten tegenover staan. Het is niet duidelijk op welke termijn het herstel gaat plaatsvinden en wanneer de consument voldoende vertrouwen heeft om weer een reis te boeken. De reisbranche heeft behoefte aan passende staatssteun.

Europese Richtlijn Pakketreizen
Als de reis vanwege de COVID-19 situatie niet kan worden verplaatst naar een later moment en door de reisorganisatie moet worden geannuleerd, moet op enig moment de betaalde reissom worden terugbetaald aan de consument. Dit is een verplichting die voortvloeit uit de Europese Richtlijn Pakketreizen, welke echter niet heeft voorzien in een calamiteit als deze.

Dubbele kosten
Door de reisorganisatie zijn voorafgaand aan de reis kosten gemaakt, zoals de (aan)betalingen aan hotels, excursies, lokaal vervoer, vliegtickets etc. Deze inkoopkosten kunnen lang niet allemaal worden teruggehaald (of alleen in de vorm van vouchers) en komen voor rekening van de reisorganisatie. De reisorganisaties moeten echter ook de volledige betaalde reissom terugbetalen aan de consument. Deze situatie met ‘dubbele betalingen’, waar tevens momenteel geen nieuwe inkomsten tegenover staan, legt een enorme druk op de liquiditeitspositie van reisorganisaties, met mogelijk vele (persoonlijke) faillissementen tot gevolg.

Mogelijke oplossing
Een noodfonds voor reisorganisaties, beschikbaar gesteld door de overheid, zorgt voor een verlichting van de financiële druk die reisorganisaties ervaren en kan vele faillissementen van ondernemers in de reisbranche voorkomen. Het betreft ondernemers die zich ook nu met hart en ziel inzetten om hun klanten terug te betalen of de reizen op een later moment alsnog uit te voeren.

Wij nodigen U hierbij dan ook van harte maar ook dringend uit om met ons een dialoog aan te gaan teneinde deze specifieke brancheproblematiek op zo’n kort mogelijke termijn te bespreken en gezamenlijk een oplossing te vinden.

De VvKR vertegenwoordigt meer dan 400 kleinschalige reisspecialisten. Onze leden organiseren reizen met respect voor de lokale cultuur, tradities en werkwijzen en hebben duurzaam reizen hoog in hun vaandel staan.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ton Brinkman

Voorzitter Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR)

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \