Woensdag 05 mei 2021
Toerisme en recreatie zijn kansrijke sectoren van onze economie. De gastvrijheidssector is economisch gezien al groter dan de sector landbouw en over een paar jaar haalt het de bouwsector in. Die groei kan alleen als de nieuwe generatie studenten met lef het nieuwe toerisme ná de coronapandemie vormgeeft. De zeven hogescholen die opleidingen toerisme en leisure aanbieden dagen de jongeren uit.
Het zijn bizar rare tijden omdat in het pré-coronajaar 2019 de Nederlandse economie 91,2 miljard euro toeristisch recreatieve bestedingen ontving (4,4% van het BBP). Door de coronamaatregelen en reisrestricties is dat fors onderuit gegaan. Is daarmee alles verloren? De bungalowparken en campings maken een bloeiperiode door. Voor de meivakantie van 2021 zijn de vakantieparken vol. Ook is er al een run op plaatsen voor de zomer. Voor het tweede jaar op rij ontdekt de Nederlander hoe divers en prachtig het eigen land is. Om daar goed mee om te gaan hebben veel vakantieparken afgelopen jaar midden in de pandemie miljoenen euro’s geïnvesteerd. Die groei heeft knappe koppen en vakmensen nodig; Young professionals om toerisme duurzaam te ontwikkelen en bezoekers in goede banen te kunnen leiden.
De keerzijde van de pandemie is dat recreatie, parken- en natuurgebieden overstroomd worden door bezoekers. Deze bezoekers willen meer service zodat overal foodtrucks en to-go oplossingen uit de grond springen. De vrijetijdssector heeft afgelopen zomer snel adequaat gereageerd op de pandemie. Een nieuwe generatie, opgeleid via de hogescholen toerisme, kan meer doen voor gastvrije en duurzame oplossingen en herstel van de sector. Als de maatschappij weer open kan, is de verwachting dat Nederlanders met een zucht van verlichting extra vakanties en weekendjes weg boeken. Dan gaan we ook weer op reis.
Toerisme is dan ook zoveel meer dan alleen maar reizen. Het is een wereld vol internationale contacten, maatschappelijke verantwoordelijkheid en elkaar snel opvolgende trends. Hoe combineer je duurzaamheid met winstgevendheid? Waar heeft de reiziger dit jaar behoefte aan en hoe speel je daar op in? Juist dit zijn aspecten die studenten leren op een toerismeopleiding, ze worden op een persoonlijke manier begeleid bij het uitwerken van creatieve ideeën en het volgen van interesses. Toerisme is een vakgebied dat je vormt. Het heeft zoveel verschillende aspecten waardoor studenten na de opleiding automatisch breed inzetbaar zijn. Een kritische professional die moeiteloos de weg vindt in het toerisme - en ver daarbuiten en juist die studenten zijn nú nodig!
De beelden van stilstaande vliegtuigen en lege stranden en centra op bekende vakantiebestemmingen in binnen- en buitenland leiden ertoe dat ouders nu aan hun pubers vragen: “weet je zeker dat je toerisme of vrije tijd wilt studeren?” “Juist nu wel”, meldt woordvoerder Marieke van Meurs van zeven hogescholen die toerisme bieden, verenigd in overlegorgaan Landelijk Overleg Tourism Management (LOTM). “Nu hebben we een generatie nodig die de ingeslagen weg naar duurzaam toerisme verder helpt ontwikkelen binnen Nederland en daarbuiten. Help deze groeisector met je enthousiasme en innovatie. Meld je aan voor een van de toeristische opleidingen en pak die uitdaging op.” Is de uitdaging zo groot? De cijfers maken alles haarscherp.
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) berekende vóór de coronacrisis dat Nederland in 2030 waarschijnlijk ruim 31 miljoen buitenlandse toeristen ontvangt (2019: 20,1 miljoen). De verwachting is dat de coronacrisis nauwelijks dit cijfer naar beneden haalt. Ondertussen hebben 17 miljoen Nederlanders hun land weer ontdekt. Zij blijven dat nog een aantal jaren doen, is de verwachting van brancheorganisatie Gastvrij Nederland (waarin onder meer VVV Nederland zit). De optelsom is eenvoudig maar die enorme vraag naar de besteding van vrije tijd heeft innovatie nodig. Het vraagt om duurzame oplossingen, belangrijk daarin is oplossingen waarin duurzaamheid centraal staat en waar gekeken wordt naar onderscheidend toeristisch aanbod (genoemd door DMO’s in het 10 punten plan).
De gastvrijheidssector is een warme sector die volgens het rapport ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ (april 2021) veel bijdraagt aan ons maatschappelijk geluk. Deze sector levert nu al 800.000 banen op en van de onderzochte bedrijven in het rapport meldt 96% dat het geld oplevert voor andere bedrijven, inwoners en overheid. Dat geld is voor de volgende generatie wat minder interessant, waarschijnlijk steken zij wel graag de handen uit de mouwen voor innovatie in toeristische bedrijven, steden en regio’s in ons land. Dat is nog eens een real life challenge en die vind je bij de hogescholen toerisme en leisure.
Reizen is nu nog even lastig, maar de wil om te reizen is er onverminderd! En hoe fantastisch is het dan dat jij als afgestuurde student bij kunt dragen aan de verdere ontwikkeling van deze mooie branche. Denk aan je eigen passie delen met klanten, zelf de wereld verder ontdekken om vervolgens ook de klanten de bijzondere landen in de wereld te laten ervaren en dat op een kleinschalige en duurzame manier zodat we samen de wereld een beetje mooier kunnen maken, wie wil dat nu niet! Wat de kleinschalige reisspecialisten van de VvKR betreft is werken in de reisbranche de mooiste baan van de wereld en wij kunnen een toeristische opleiding van ook alleen maar van harte aanbevelen!
Deze blog is samengesteld met input van de Breda University of Applied Sciences, Saxion Hogeschool, Hogeschool Inholland, NHL Stenden. Hogeschool Tio, Hogeschool LOI en Hogeschool Zeeland..
Nieuwsoverzicht
VvKR
info@vvkr.nl
085 - 06 04 422
De vereniging heeft haar zetel in Velp, KvK-nummer: 52534839