Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Groep kleinschalige reisorganisaties starten petitie om compensatie

Donderdag 06 mei 2021

Een groep kleinschalige reisorganisaties is deze week een petitie gestart om de overheid te vragen om compensatie.

In Nederland worden veel branches die geraakt zijn door de coronamaatregelen gecompenseerd door de overheid, bijvoorbeeld voor omzetverlies of voor inkoop van hun voorraad. Helaas komen veel kleinschalige reisorganisaties nauwelijks voor deze steunmaatregelen in aanmerking, omdat zij door de voorwaarden grotendeels buiten de boot vallen.

De gevolgen van de corona-crisis en de maatregelen die wereldwijd zijn genomen om de gevolgen in te perken hebben ervoor gezorgd dat veel reisorganisaties al ruim een jaar geen omzet draaien en geen inkomen hebben. Het resultaat is dat op dit moment veel reisspecialisten hun spaargeld en opgebouwde pensioenvoorzieningen aanspreken, die hier niet voor bedoeld zijn.

De regelgeving en de overheid verwachten dat de kleinschalige reisorganisatie zijn of haar klanten uit eigen zak volledig terugbetaalt. In veel gevallen is dat geld er niet, bijvoorbeeld omdat van de door de klant betaalde reisgelden namelijk al vliegtickets zijn ingekocht of reserveringen zijn vastgelegd, hotelkamers en voertuigen onderhouden, hotel- of gidsend personeel opgeleid en andere voorbereidingen getroffen ten behoeve van de reis van diezelfde klant. En nu de reis niet uitgevoerd kan worden zullen deze doorbetaalde reserveringskosten veelal niet terugkomen.

In deze petitie vragen deze ondernemers aan de overheid met terugwerkende kracht om toegang tot de TVL-regeling voor alle kleinschalige reisorganisaties door een uitzondering te maken op de eis voor een ‘eigen kantoor opgang’ voor deze ondernemers.

Daarnaast vraagt deze groep op basis van het gelijkheidsbeginsel en Art 1 EP EVRM, compensatie voor de onevenredige en abnormale lasten, die deze kleinschalige reisorganisaties een andere categorie maakt dan de grootschalige massagerichte reisorganisaties.

VvKR draagt het initiatief van deze reisspecialisten een warm hart toe. Ongeveer 80% van de aangesloten reisspecialisten komt niet in aanmerking voor de TVL-regeling, bijvoorbeeld omdat veel van deze ondernemers vanuit huis werken zonder een aparte opgang voor hun kantoor, terwijl hun vaste lasten wel degelijk gewoon doorlopen. Ook de abnormale en excessieve lasten voor het terugbetalen van de reisgelden verdienen compensatie.

Wil jij de petitie ook steunen? Dan kan dat via deze link: https://petities.nl/petitions/steun-nu-de-kleinschalige-reisorganisaties?locale=nl

Nieuwsoverzicht