Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC)?

Woensdag 30 juni 2021

Wil je reizen binnen de Europese Unie? Dan heb je tegenwoordig meestal een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs nodig. Of een bewijs dat je bent hersteld van corona. Hoe je aan zo’n bewijs komt lees je in onze blog gratis Coronatest voor je zomervakantie

Met CoronaCheck kun je vanaf 1 juli 2021 dit Coronabewijs laten zien. Het Coronabewijs voor reizen met CoronaCheck staat ook wel bekend als het EU Digitaal Corona Certificaat. Je kunt CoronaCheck gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Het doel van CoronaCheck is om je makkelijker binnen de EU-landen te laten reizen.

Coronabewijs voor reizen met CoronaCheck

Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt vanaf 1 juli in Europa ingevoerd en kan gebruikt worden door iedereen vanaf 12 jaar. Vanaf 24 juni kun je het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app. Je DCC wordt vanaf 1 juli zichtbaar in de app. Vanaf 25 juni worden de reisadviezen op NederlandWereldwijd.nl aangepast met de meest actuele informatie over het DCC. Het BZ contactcenter dat 24 uur per dag bereikbaar is, zal vanaf dan bereikbaar zijn voor vragen hierover.

Upload negatief testbewijs via CoronaCheck

Ben je negatief getest? Vul je ophaalcode van de negatieve testuitslag in via de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Hiermee kun je vanuit Nederland aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. En tevens kun je er de grens mee over met de auto. 

Volg de volgende 4 stappen voordat je op reis gaat:

Stap 1.  Controleer het reisadvies van je bestemming

Zo weet je of en met welke van deze 3 onderstaande bewijzen je een land binnen mag komen:

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen ze accepteren bij binnenkomst in het land. En onder welke voorwaarden.

Stap 2. Download de CoronaCheck-app of ga naar CoronaCheck.nl.  

 • Download de CoronaCheck-app
  CoronaCheck werkt op iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer). De app is gratis te downloaden uit de Apple App Store en de Google Play Store.
 • Of print een papieren coronabewijs via CoronaCheck.nl
  Heb je geen smartphone of wil je je coronabewijs liever op papier? Of reis je met mensen zonder app? Dan kun je het coronabewijs voor jezelf of je kinderen ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl.  Je kunt in de app maximaal 1 coronabewijs per persoon laten zien.

Lukt het maken van een coronabewijs niet? Bijvoorbeeld omdat je geen smartphone of printer hebt? Lees de informatie over praktische problemen en oplossingen voor het coronabewijs.

Stap 3. Upload je coronabewijs

 • Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.
  - Log in met je DigiD. Controleer of je DigiD werkt.
  - Je vaccinatiegegevens worden automatisch opgehaald bij het RIVM (als je daar toestemming voor hebt gegeven), GGD of het ziekenhuis. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl.
  Heb je geen toestemming gegeven om jouw gegevens te registreren bij het RIVM? Dan kun je dit alsnog doen door contact op te nemen met de persoon die je geprikt heeft. Dit kan de huisarts, GGD of zorginstelling zijn. Met jouw toestemming kunnen zij de vaccinatiegegevens alsnog delen met het RIVM. Ben je geprikt door de huisarts en heb je je prik niet laten registreren bij het RIVM? Dan kan de huisarts vanaf 1 juli een coronabewijs voor je maken.  
   
 • Upload je herstelbewijs
  Heb je een positieve PCR-coronatest gehad bij de GGD die niet ouder is dan 180 dagen? En niet korter dan 12 dagen? Dan geeft de GGD vanaf 1 juli 2021 een digitaal herstelbewijs af. Bij een positieve corona-sneltest van de GGD niet. 
  - Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.                                                
  - Log in met je DigiD. Controleer of je DigiD werkt.                                                                          
  - De gegevens van je herstelbewijs worden automatisch opgehaald bij de GGD. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl

Heb je corona gehad maar je toen niet door de GGD laten testen?
- Met 1 coronaprik ben je dan volledig gevaccineerd. Upload daarna het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck.
- Heb je nog geen coronaprik gehad? Laat je dan testen. Maak een testafspraak en upload een negatieve testuitslag in de CoronaCheck-app.

De uitslag van een  serologische coronatest is niet bruikbaar als herstelbewijs in de CoronaCheck-app.

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Bijvoorbeeld omdat je vaccinatie niet verschijnt in de app? Lees de informatie over praktische problemen en oplossingen voor het coronabewijs.

Stap 4. Laat je QR-code scannen en ga op reis

De CoronaCheck-app of de website  CoronaCheck.nl maakt automatisch je coronabewijs, in de vorm van een QR-code. Deze QR-code laat je scannen als je op reis gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld voordat je het vliegtuig ingaat. Of als je met de auto de grens overgaat.

Houd er rekening meet dat wanneer je op reis gaat je je altijd aan de maatregelen van het land of regio waar je naartoe gaat moet houden, ook als je een Digitaal Corona Certificaat hebt.

Het Gele Vaccinatieboekje

Heb je een bevestiging van jouw coronavaccinatie in jouw gele vaccinatieboekje? Dat is handig. Officieel is het overigens geen officieel geen vaccinatiebewijs, maar het kan zeker geen kwaad om je corona-vcaccinaties in het Gele Boekje te laten vermelden. Lees hier meer wat de overheid schrijft over  het gele boekje als vaccinatiebewijs.

Quarantaineverplichting

Doe de Quarantaine Reischeck en zie wat je moet regelen of doen als u vanuit het buitenland terug naar Nederland reist. Bijvoorbeeld of thuisquarantaine, een negatieve test en/of een quarantaineverklaring nodig zijn.

Informatieve links

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \