Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Unieke uitstapjes in Europa

Woensdag 04 augustus 2021

Wist je dat je ook in Europa hele bijzondere uitstapjes kunt maken? Duik in de geschiedenis van Noorwegen, geniet van de traditionele Raki in het onbekende Albanië, of wat dacht je van een verrassingsreis naar Bosnië-Herzegovina, overnachtingen in authentieke berghutten in Slovenië, een wildernis reis speciaal voor vrouwen of een Harry Potter reis door Groot-Brittannië? Wellicht niet de uitstapjes waar je in eerste instantie aan denkt maar daardoor extra uniek!

Peer Gynt reis naar Noorwegen

Er is geen landschap zo betoverend mooi als dat van Noorwegen. Denk aan bergpieken en watervallen, uitgestrekte bossen, spectaculaire fjorden en gletsjers. In de zomer de middernachtzon, in de winter het noorderlicht. Een geweldige bestemming om eens naartoe te reizen en hoe bijzonder is het om dat te doen met een reis waarin naast natuur ook cultuur en tradities centraal staan: de Wereld van Peer Gynt.

Deze reis is een ontdekkingstocht door het Gudbrandsdal en omgeving: op zoek naar Peer Gynt en de wereld waarin hij leefde. Bekende locaties zijn het schitterende nationaal park Rondane met de Peer Gynt-hut en natuurlijk de wegen die zijn naam dragen: de Peer Gynt weg en de Peer Gynt seterweg.

Peer Gynt is een fantasierijke Noorse jonge man die in armoede op een vervallen boerderij woont, samen met zijn moeder Aase. Peer zwerft het liefst rond in de natuur - om avonturen te beleven. Wanneer hij terugkeert in het dorp vertelt hij zijn verhalen, en zelf is hij de held. Hij is een leugenaar en een dagdromer die altijd in het middelpunt staat. De jongens lachen hem uit en de meisjes vallen voor zijn charme. Zijn moeder heeft hem nodig op de boerderij, maar als ze een beroep op hem doet, ontsnapt hij weer naar de bergen.

De avonturen van Peer Gynt worden beschreven in volksverhalen maar de wereldwijde vermaardheid is vooral te danken aan het gedicht/toneelstuk van Henrik Ibsen en de onvergetelijke muziek van Edvard Grieg. 

Jaarlijks wordt in het Gudbrandsdal het Peer Gynt-festival georganiseerd waarbij de uitvoering van Peer Gynt - een groots opgezet spektakelstuk aan de oever van het Gålåmeer - het absolute hoogtepunt vormt. 

Hoogtepunten van de reis:

  • Bezoek Peer Gynt-voorstelling aan het Gålåvatn, inclusief diner in één van de restaurants
  • Openluchtconcert Ved Rondane
  • Lillehammer inclusief bezoek aan het openluchtmuseum Maihaugen
  • Peer Gynt weg en Peer Gynt seterweg
  • Wandelen in nationaal park Rondane, in de omgeving van de Peer Gynt-hytte en op Kvamsfjellet
  • Staafkerk Ringebu

foto Fru Amundsen

Tot in de pruimentijd in Albanië

Wat denk je van een rakireis naar Albanië? Met een welkom gebrek aan regelgeving, een vlag als een Kuifjeland vol snoodaards en duizenden bunkers die het pokdalige landschap als een laag acné bedekken zou je zeggen dat dit land een voor de hand liggende vakantiebestemming is. Fout - maar dat het niet voorkomt in de Top 25 van meest bezochte landen in Europa is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend. Het betekent tegelijkertijd dat je de stranden aan de Adriatische en de Ionische Zee, de bergen in het binnenland en de eeuwenoude steden niet met duizenden toeristen hoeft te delen.

Raki! Overal in Albanië worden pruimen en druiven geplukt om zelf drank van te stoken. Het kan ook met abrikozen, peren, moerbeien, vijgen – ach, eigenlijk distilleren de Albanezen alles wat los en vast zit. In de dorpen en op bezoek bij plaatselijke herders zie en proef je wat voor lekkers er nog meer wordt gemaakt in dit land zonder al te strikte voedselwetgeving. Naast raki worden koffie en sigaretten te pas en te onpas aangeboden. Een tip voor wie hier niet op zit te wachten: Albanezen schudden hun hoofd als ze ‘ja’ bedoelen en knikken bij ‘nee’.

Albanië is een absolute aanrader voor wie een boeiende bestemming zoekt die anders dan anders is.

Verrassingsreis Bosnië-Herzegovina 

Hoe bijzonder is het om je te laten verrassen met een heuse verrassingsreis! Wat denk je bijvoorbeeld van de prachtige natuur, indrukwekkende geschiedenis en cultuur in Bosnië-Herzegovina, gecombineerd als een leuk actief programma en veel contact met de lokale bevolking? Kom op plekken weg van de massa want de lokale reisleiding kent alle verborgen plekjes. Ontdekken, avontuur en weg van het gebaande pad. Geniet van heerlijk lokaal eten en drinken.  

Bosnië-Herzegovina is een nog minder ontdekt en dus minder druk land, heerlijk weg van de massa. Een erg vriendelijke en gastvrije bevolking heet je van harte welkom. Ruimte en rust gegarandeerd met een, zeker voor deze tijd, uitermate geschikte overnachtingsplek met aparte accommodaties in de natuur met eigen badkamer.

Als je flexibel bent en van een uitdaging houdt, is een verrassingsreis iets voor jou! De verrassingsreis wordt georganiseerd in samenwerking met een lokale Bosnische partner waar je de hele reis ook zult verblijven (1 overnachtingsplek dus). Er gaat dan ook van hen reisbegeleiding mee.

Wat kenmerken als tipje van de sluier: 

  • Natuurwandelingen/ stadswandelingen/ Optie tot overnachting in de bergen 
  • Interessante steden zoals Sarajevo 
  • Jeepsafari / Lokale restaurantjes / rustige overnachtingsplek in de natuur 
  • Een volle dag vrij helemaal voor jezelf / Terug in de tijd / Veel contact met lokale bevolking 

Berghuttentocht; proeven van het echte bergleven in Slovenië

Een van de leukste vakanties die je in de bergen kunt beleven is een berghuttentocht. Je trekt te voet door de bergen, ver weg van de bewoonde wereld, van de ene berghut naar de andere. Het is avontuurlijk reizen waarbij je van het echte bergleven proeft. Het lijkt misschien iets voor alleen doorgewinterde alpinisten maar er zijn ook berghuttentochten die je zelfs met (kleine) kinderen kunt doen. In Slovenië staan meer dan 170 berghutten waar je kunt overnachten en eten. Keuze genoeg dus.

Een berghuttentocht mag dan wel goed te doen zijn voor wandelaars van veel niveaus, het regelen ervan is ingewikkeld. Hoe kies je de juiste route? Een route die voor de weinig ervaren wandelaars te doen is en een route die voor de ervaren berggeiten uitdagend genoeg is? Waar zijn de berghutten en hoe reserveer je die? Het zijn vragen waarop de antwoorden moeilijk te vinden zijn. Daarmee is de hulp van een gespecialiseerde reisorganisatie onontbeerlijk. Kennis van en ervaring in het gebied zijn nodig om de juiste route te kiezen en de berghutten op die route te vinden en te boeken.

Bergliefhebbers met maar weinig bergervaring kunnen voor een eerste kennismaking op pad voor een 3-daagse berghuttentocht met een overnachting in een berghut. De reis begint op bijna 1000 meter hoogte. Je wandelt ongeveer 4 uur per dag door de Karawankenbergen over alpenweiden en bospaden langs prachtige uitzichten over Slovenië aan een kant en Oostenrijk aan de andere kant.

Diehard bergwandelaars kunnen voor een echte bergtocht gaan, met de berg Triglav (met 2863 meter de hoogste van het land). Je begint in het dal en in vijf tot acht uur lopen per dag verken je de Julische Alpen en nationaal park Triglav.

De vele berghuttten in Slovenië maken het mogelijk om een hele week van berghut tot berghut door de bergen te trekken.

Wildernis reis voor vrouwen

Avontuur, sleehondentocht, IJshotel, Noorderlicht, stoere vrouwen, dat zijn de ingrediënten voor een speciale 8-daagse reis voor vrouwen in Zweeds Lapland.

Je reist door de kou maar van binnen voel je een warme gloed. Met jouw slee wordt je onder begeleiding van je huskies door het witte landschap gevoerd. In de avond zet je samen met de andere dames je overnachtingsplekje op. Zelfs bij -25 graden kun je warm slapen in de speciale expeditietent en je expeditieslaapzak! Nadat de zon onder is gegaan ga je met de huskies op jacht naar het Noorderlicht.

Op dag vier kom je aan bij het IJshotel, gelegen midden in Sápmi (Lapland). De drie dagen daarna glijd je met je hondenslee door het prachtige poollandschap.

Deze bijzondere reis wordt begeleidt door een ervaren instructeur en atleet in verschillende outdoor sporten. Zij helpt je graag bij het verkennen en verleggen van je grenzen. De reis is verder volledig verzorgd met een lokale transfer, materiaal, eten, verblijf en dus ook de begeleiding. Je gaat genieten van 3 dagen winterexpeditie & 3 dagen sleehondentocht. Een ervaring die je niet snel meer zult vergeten!

Harry Potter reizen door Groot-Brittannië

De boeken van J.K. Rowling hebben de wereld veranderd. De fantasiewereld waarin Harry Potter, een tovenaarsleerling, de hoofdrol speelt, is al jaren een hit. Vanwege het succes zijn de boeken verfilmd. Deze films hebben een hele nieuwe dimensie gegeven aan de reiswereld. Mensen over de hele Wereld bezoeken Groot-Brittannië sindsdien. En in alle eerlijkheid, het is ook echt de moeite.

Net buiten Londen heeft Warner Bros de Harry Potter Studio’s gebouwd. In deze studio’s zijn hele filmsets uit de films opnieuw opgebouwd om de echte fans een inkijkje te geven en zelf  mee te maken deel te zijn van deze fantasiewereld. Ook een groot aantal specials effects uit de films worden geopenbaard en kinderen kunnen zelf toverlessen volgen en boterbier drinken.

Naast de studio’s zijn er in het Verenigd Koninkrijk natuurlijk tal van prachtige filmlocaties te bezoeken. Binnen een Harry Potter reis zijn een aantal veelvoorkomende locaties erg leuk zelf te bekijken of te bezoeken.

Zo is Alnwick Castle, een indrukwekkend Middeleeuws kasteel ten Noorden van Newcastle, voor zowel van de buiten- als de binnenkant een vaak terugkerend decor. Vanaf het dorp Pickering vertrekt een stoomtrein richting station Goathland, welke omgebouwd is tot station Zweinstein in de film.

De meest is het oog springende filmlocatie is natuurlijk ‘the Glenfinnan Viaduct’ waar de Jacobyte steam train, de Zweinstein Express, overheen rijdt. Het is natuurlijk mogelijk om op deze locatie de omgeving te bekijken en te wachten tot de schitterend antieke stoomtrein langs rijdt. Maar nog leuker is het natuurlijk om met de trein mee te reizen. De trein vertrek van Fort William, aan de Westkant van Schotland, en rijdt door naar Mallaig.

Voor de echte liefhebbers zijn de Harry Potter reizen, maar de locaties op zich behoren ook tot de mooiste bezienswaardigheden welke veel mensen bezoeken tijdens een Fly-drive naar Schotland.

De bijzondere reizen van VvKR-reisspecialisten

De VvKR-reisspecialisten staan bekend om de bijzondere reizen die zij voor je samenstellen. Weg van de massa en naar unieke locaties en dit alles met enorm veel passie die zij hebben voor de bestemmingen die ze aanbieden. Wil jij graag een reis maken die niet veel anderen mensen zullen maken? Neem dan eens contact op met één van onze reisspecialisten.

Wil je graag meer weten over Europa, lees dan ook eens onze andere blogs over dit mooie werelddeel:

Deze blog is mede-samengesteld met input van onderstaande VvKR Europa specialisten:

Fru Amundsen
Fru Amundsen organiseert reizen naar Noorwegen, net even anders zodat je het échte Noorwegen ontdekt. Uniek zijn hun kleinschalige groepsreizen met 7 gasten waarbij zij traditioneel Noorse gerechten serveren.

Tot hier en Verder
Tot hier en verder reist tegendraadser. Dat doen ze met eigenwijze reizen voor kleine groepen. Tot hier en verder reist anders dan anderen. Ze reizen bijvoorbeeld ‘s nachts waar iedereen overdag reist, naar boevenlanden waar de meesten niet heen durven of naar landen die in het geheel niet bestaan.

Michel Verrast
Michel Verrast verzorgd verrassende trips naar minder bekende plaatsen en bezienswaardigheden en met leuke activiteiten. Kwaliteit, kleinschaligheid en een persoonlijk karakter staan voorop. Voor mensen met lef die zonder verwachtingen ergens heen durven gaan!

Mijn Slovenië
Mijn Slovenië organiseert rondreizen, wandelreizen en fietsreizen naar de bekende plekken en er voorbij in Slovenië. Hun kenmerken zijn: authentiek, kleinschalig en met het oog voor de natuur. Mijn Slovenië bestaat uit een internationaal team van mensen. Allemaal hebben ze een sterke band met Slovenië.

Mevo Reizen
Mevo Reizen is een treinreisspecialist. Vanuit een passie voor treinreizen en een voorliefde voor de voormalige Sovjet-Unie vind je bij Mevo Reizen inmiddels uiteenlopende verre treinreizen zoals de Transsiberië Express, de Transmongolië Express, de Zijderoute Express, de Baikal Amoer Magistraal, de Himalaya Express, de Rail Baltica naar Tallinn, de luxe Tsarengoud en Registan Express.

Arctic Adventure Expedities
Arctic Adventure Expedities onderneemt expedities in Arctisch gebied. Van laagdrempelige reizen voor iedereen tot aan zware expedities voor de echte avonturier. Hiermee komen ze van Zweden, Noorwegen, Groenland tot op de Zuidpool. Dit doen ze altijd in expeditiestijl. Dus zelfvoorzienend, uitdagend, grensverleggend en werkend in één team.

Travel4Reasons
Travel4Reasons is specialist in themareizen in eigen land, naar Groot-Brittannië, Ierland en IJsland. Denk hierbij volledig verzorgde, kwalitatieve en originele thema’s als Fly & Drives, Beatles-, Whisky-, Golf-, Camper-, Voetbal-, Musical- of Outdoorreizen. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk! 

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \