Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Tips voor reizigers via Schiphol

Donderdag 23 juni 2022

Het zonnetje schijnt en hopelijk geniet je ook nu al van deze mooie dagen in Nederland. Voor veel reizigers staat er ook een heerlijke vakantie in het voortuitzicht deze zomer. Vlieg je via Schiphol dan zal je uiteraard op de hoogte zijn van de vervelende situatie die is ontstaan. We willen je graag een aantal tips geven om er voor te zorgen dat jouw reis toch zo snel mogelijk op een fijne manier kan starten.

Adviezen voor reizigers vertrekkend vanaf luchthaven Schiphol:

Vanwege drukte op Schiphol en informeren wij je dat de wachttijden langer zijn dan normaal en op meer plekken dan normaal. Houd er rekening mee dat je op meerdere momenten lang dient te wachten, zoals:

 • Om de auto te parkeren/reizigers af te zetten (zorg dat je direct goed rijdt)
 • Om Schiphol binnen te komen
 • Voor de incheck/bagage balie
 • Voor de beveiliging en douane

Het kan zijn dat je binnen Schiphol 4 uur nodig hebt om alle procedures te doorlopen. Daarbovenop komt de wachttijd buiten Schiphol en de tijd die het kost om te parkeren/af te zetten. Wees ruim op tijd en zorg dat je weet waar je moet zijn.

De wachttijden hangen af van de drukte op het moment. De omstandigheden wijzigen zeer geregeld. Een goede inschatting is daarom niet te geven. Wij informeren je vrijblijvend en kunnen niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie of adviezen, noch voor gemis van een vlucht. Volg de actuele ontwikkelingen en zorg voor gepaste kleding, makkelijke schoenen en voldoende eten en drinken! 

 • Wil je graag een indicatie over de verwachtte drukte op jouw vertrekdag? Kijk dan even op de website: https://www.schiphol.nl/nl/mijn-reisdag/vandaag
 • Download de Schiphol app. Kijk voor je gate, incheckbalie en andere vluchtinformatie in de Schiphol app. Zo heb je altijd jouw up-to-date reisschema bij de hand.
 • Het is verstandig om tijdig op Schiphol aanwezig te zijn, houd er echter rekening mee dat je in de vertrekhal zelf pas 4 uur van te voren aanwezig mag zijn en dat daar ook op gecontroleerd wordt. Verder zijn de incheckbalie en beveiligingscontrole vaak ook nog niet ver van te voren open waardoor het geen zin heeft als je er veel eerder bent. Dit zorgt alleen maar voor dat de wachtrijen nog langer worden dan nodig.
 • Het is altijd aan te raden om alvast online in te checken. Dit scheelt jou maar ook de incheckbalie op de luchthaven tijd en dat kunnen jullie beide goed gebruiken in deze periode.

Drive-inchecken als je via Schiphol met KLM, TUI of Transavia vliegt:

 • Vlieg je tijdens de vakantie met KLM, TUI of Transavia en parkeer je op P3 lang parkeren? Dan kun je jezelf en je koffers gratis inchecken op het parkeerterrein. Dat scheelt tijd en gesjouw met je bagage, want die heb je al afgegeven op P3 voordat je de snelbus instapt. Eenmaal in de vertrekhal loop je meteen door naar de securitycheck, want je bent al ingecheckt. Handig, snel en zorgeloos! Via deze link vind je meer informatie en aan welke voorwaarden je dient te voldoen:

https://www.schiphol.nl/nl/parkeren/drive-inchecken/

Hoe zit het met jouw (hand)bagage)?

 • Mocht je binnen Europa vliegen en de mogelijkheid hebben, dan scheelt het als je alleen handbagage meeneemt. Tevens is het verstandig om maar een koffertje / tas aan handbagage mee te nemen.
 • Check van te voren goed wat je wel en niet mag meenemen in je handbagage via de website: https://www.schiphol.nl/nl/pagina/wat-mag-in-handbagage/. Dit scheelt tijd bij de controle en dus minder werk voor het beveiligingspersoneel waar ze heel blij mee zijn! Vloeistoffen en elektronica hoef je bij de handbagagecontrole op Schiphol niet ut je tas te halen.

Blijf vriendelijk voor het personeel

 • Tenslotte willen we je als reiziger het volgende vragen: zorg dat je te allen tijde vriendelijk blijft tegen het personeel op Schiphol. Niemand is blij met de ontstane situatie en het personeel van Schiphol kan hier ook niets aan doen. Zij helpen je zo goed als ze kunnen en draaien soms extra diensten om jou goed en veilig op reis te sturen.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel van de luchthaven. Zij weten het beste hoe te handelen om er voor te zorgen dat je zo snel mogelijk langs de incheckbalie en de beveiliging komt.
 • Samen zorgen we  je er dan zo voor dat het inchecken zo goed en efficiënt mogelijk verloopt en kan jij snel aan je heerlijke vakantie beginnen!

Contact met jouw reisorganisatie

 • Ondervind je onverhoopt toch problemen voor het vertrek van je reis en kom je er niet uit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die jouw reis verzorgd heeft en zij zullen je altijd proberen zo goed mogelijk te helpen.

Wil jij ook nog op reis?

Heb je nog geen vakantie geboekt maar wel heel veel zin om op reis te gaan? Onze reisspecialisten helpen je graag en kunnen ook met je mee kijken welke luchthaven het beste is om vandaan te vertrekken, zonder hopelijk al te veel overlast. Neem eens een kijkje bij jouw favoriete bestemming en / of reisthema en vind de daarbij behorende gespecialiseerde reisorganisatie voor jouw bijzondere vakantie!

Handige blogs voor jouw vakantie:

Bron: Website Schiphol - https://www.schiphol.nl/nl/mijn-reisdag/
Foto: Ben Koorengevel via Unsplash.com

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \