Naar welk land gaat jouw volgende bijzondere reis?

Durendale Reizen

Durendale Reizen

Vronkenlaan 24
Leiderdorp
415

Aangesloten bijVvKR-lidnummer:

Durendale Reizen

Durendale organiseert militair-historische reizen en dagtochten (battlefieldtours) naar de slagvelden van onder andere de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog. We reizen in kleine groepen met een modern personenbusje. Hierdoor is er ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding, veel meer dan als u met een grote groep zou reizen. Zo komt u met Durendale reizen ook buiten de gebaande paden.

Waterlinie 1672-1787

Nadat het Franse leger de Republiek was binnengevallen bleek dat het cordon van vestingsteden en schansen hen nauwelijks kon vertragen. De inderhaast opgetrokken IJsellinie bleek ook veel te zwak om de opmars op te vangen en in allerijl werd een waterlinie tussen de Zuiderzee en de Merwede ingericht om de Franse troepen onder Lodewijk XIV tegen te houden voor zij ook Holland zouden veroveren. Deze linie liep van Muiden via Woerden en Goejanverwellesluis tot Gorinchem. Utrecht viel er buiten omdat deze stad op dat moment reeds door de Fransen was veroverd. In december 1672 staken bij Woerden 9000 Franse soldaten onder de Duc de Luxembourg de bevroren Waterlinie over. Door de invallende dooi konden zij niet verder en zij trokken al plunderend terug. Het afschuwelijke lot van Zwammerdam en Bodegraven deed de Nederlanders nog tot lang daarna huiveren. 

Nadat de Hollandse Waterlinie in 1672 had standgehouden, kreeg hij een meer permanent karakter. Accessen (naderingswegen) werden versterkt met forten en schansen, zoals Fort Wierickerschans.

www.durendale.nl
06-37544915
info@durendale.nl

Terug