Naar welk land gaat jouw volgende bijzondere vakantie?

Frans Henk Hoekstra

Correspondentieadres

Frans Henk Hoekstra
Van Beuningenstraat 188 A
Amsterdam
Nederland

Reisgaranties


VvKR-lidnummer: 16043

Frans Henk Hoekstra

Beeldende kunst en architectuur is overal. Het is niet moeilijk om in een stad vol musea veel te zien, mét of zonder reisgids of app. Maar welke informatie wilt u tijdens het kijken naar een kunstwerk? Hoe voorkomt u alleen maar langs highlights te lopen en door het woud aan musea de kunst niet meer te zien? 

Er zijn veel georganiseerde kunst- en cultuurreizen. De studiereizen en rondleidingen onder leiding van kunsthistoricus Frans Henk Hoekstra bieden een verdiepend en inhoudelijk kunsthistorisch programma. Elke reis is uniek en bestaat uit een zorgvuldige selectie van schilderkunst, beelden, monumenten en gebouwen. Ieder programma bestaat uit schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur van de antieke oudheid tot heden. De reizen hebben het karakter van studiereizen: veel zien, maar wel gedoseerd én er wordt gedoceerd.

Frans Henk Hoekstra organiseert vanaf 1998 achtdaagse studiereizen naar New York, Berlijn, Londen, Rome, Madrid/Toledo, Venetië én Chicago (3 of 4 reizen per jaar). De programma’s zijn zeker ook bedoeld voor diegenen die een stad al eerder bezocht hebben. Goed voorbereid op pad, met een groep van maximaal 25 geïnteresseerde, ‘gelijkgestemde’ mensen.

“Ik hou niet van groepsreizen”
De reizen kenmerken zich door een grote zelfstandigheid van de deelnemers. Veel mensen geven aan nooit met een groep te willen reizen, maar juist deze opzet van reizen wel te waarderen: u volgt alleen gezamenlijk een programma. Uiteraard kunt u tijdens het programma aan- of afhaken. Er zijn verder géén gezamenlijke activiteiten als lunches of diners. Sommige deelnemers vinden het prettig buiten het programma alleen te zijn, anderen spreken af om bijvoorbeeld gezamenlijk te eten. Er zijn geen onaangekondigde extra excursies (avondprogramma) waar u voor moet bijbetalen.

Het programma begint meestal in de hal van een museum of gebouw. U dient over een goede conditie te beschikken. Deze opzet van reizen vereist dat u per dag behoorlijke afstanden loopt en veel moet staan.

Sfeer, deelnemers
Deelnemers hebben soms (enige) kennis van de cultuur- en kunstgeschiedenis. Maar, niet gehinderd door kennis van de kunstgeschiedenis kan ook verfrissend zijn. Ieder kijkt (anders) vanuit zijn/haar vakgebied of interesse. Dat maakt het reizen in een groep wél aantrekkelijk. Samen zie en ontdek je meer! De grootte van de groep is maximaal 25. Dus geen bussen met 50 mensen, hoe aantrekkelijk dit ook is, kostentechnisch gezien.

Programma
De kunst is niet om in een stad vol musea en gebouwen veel te zien. Opzet van elk programma is om op een gedegen en prettige manier te kijken naar een selectie van kunstwerken, gebouwen en monumenten.
In elke studiereis wordt zo mogelijk aandacht besteed aan kunst uit verschillende tijdsperioden: van klassieke beeldhouwkunst tot hedendaagse architectuur, van Renaissance schilderkunst tot eigentijdse avant-garde. Dat maakt deze programma's zo bijzonder. In Venetië bekijken we Bellini, maar we bestuderen ook de ideeën van de curator van de Biënnale. Objecten worden in een kunst- en cultuurhistorisch kader geplaatst. Daarnaast wordt - afhankelijk van het onderwerp - ingegaan op de historie, filosofie, religie, etc. Architectuurwandelingen worden afgewisseld met museumbezoek. Er zijn altijd vrije dagdelen ingepland.

 

Kijk voor het programma, reisvoorwaarden, reacties en foto's op www.franshenkhoekstra.nl

 

www.franshenkhoekstra.nl
020-6814192, 06-36428043
franshenkhoekstra@kpnplanet.nl

Terug