Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Wat houdt de reisbureauregeling in?

De reisbureauregeling heeft betrekking op de btw voor organisaties die die reizen organiseren. De naam is enigszins misleidend, omdat het impliceert dat het de regeling alleen van toepassing is voor reisbureaus. Dit is echter niet het geval, de reisbureauregeling is van toepassing voor alle organisaties die reisdiensten organiseren.

Btw-aangifte reizen

Ondernemers in het algemeen krijgen meestal te maken met omzetbelasting, oftewel btw (belasting over de toegevoegde waarde). De meeste ondernemers berekenen de btw in de prijs voor hun goederen of diensten. Als ondernemer doe je meestal per kwartaal of per jaar de btw-aangifte. Btw die je zelf hebt betaald over zakelijke kosten mag je meestal aftrekken. In de reisbranche werkt dit net even anders.  

Wanneer je als ondernemer in de EU bent gevestigd en je verkoopt reizen (of je stelt zelf reizen samen) , dan kan je te maken krijgen met de reisbureauregeling. Deze regeling staat overigens los van de Europese Richtlijn Pakketreizen. De definities van bepaalde woorden – zoals reisdienst – wijken daarom af.

Btw over de winstmarge van je reisdiensten

Wanneer je een reis organiseert, neem je vaak in meerdere landen je producten af. Je kan je voorstellen dat het voor de btw-afdracht zeer complex is om voor elke dienst in elk land apart te bepalen hoeveel btw daarover verschuldigd is. De EU heeft daarom de reisbureauregeling ontwikkeld.

De reisbureauregeling houdt in dat je btw betaalt over de winstmarge op reisdiensten, in plaats van over de totaalprijs van de reisdienst. Hier staat wel tegenover dat de btw op ingekochte goederen en reisdiensten niet volledig aftrekbaar is.

Wanneer is de reisbureauregeling van toepassing?

  1. Je bent die btw verschuldigd in het land waar je als ondernemer bent gevestigd en er moet sprake te zijn van de verkoop van een reisdienst binnen de EU.
  2. De verkoop moey op eigen naam plaats te vinden.

Let op: Met reisbureau worden dus niet alleen ondernemers bedoeld die als reisbureau of reisorganisatie bekend staan, ook andere ondernemers die reizen op eigen naam verkopen, zoals een school.

Verkoop je alleen reizen buiten de EU, dan heb je wel te maken met de reisbureauregeling, maar is het 0% btw-tarief van toepassing voor zover de handelingen buiten de EU plaatsvinden. Wanneer een reisdienst zowel binnen als buiten de EU plaatsvindt, moet je deze splitsen.

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \