Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Waarom regelmatig vakantie nemen zo goed is voor je werk

Woensdag 12 augustus 2020

We werken doorgaans veel en hard maar vergeten soms om ook even goed voor onszelf te zorgen en de nodige rust te nemen, maar juist dat is nou net zo belangrijk. Natuurlijk kun je af en toe een dagje of weekendje vrij nemen, maar een paar dagen zijn vaak niet voldoende om weer helemaal terug op te laden. Wanneer je wat langer vrij neemt van je werk en dagelijkse bezigheden, zorgt dit voor de rust die je zo nodig hebt om er daarna weer volop tegenaan te gaan!

Even helemaal weg van huis

Je kunt uiteraard thuis heerlijk tot rust komen maar vaak kom je dan toch nog in de verleiding om huishoudelijke klusjes op te knappen of zelf te koken, terwijl je op vakantie juist even helemaal weg bent van thuis. Dat kan natuurlijk in ons Nederland, maar ook tijdens een korte stedentrip, een verkenningstocht door Europa of zodra het weer kan naar een van de indrukwekkende verre bestemmingen in de wereld.

Niemand is onmisbaar, zeker niet met een goede voorbereiding voor je collega’s om taken over te nemen tijdens je afwezigheid. Niets staat je dus in de weg om er af en toe even op uit te gaan en jezelf weer op te laden. Dit biedt ook tal van voordelen die we graag met je delen:

  • Vakantie maakt pro-actiever

Het is altijd goed om even afstand te nemen van je werk, dat zodra je terugkomt je weer even met een hele andere blik naar je baan kunt kijken. Hoe kunnen sommige dingen anders en / of efficiënter, wat zijn nieuwe mogelijkheden en waar liggen bijvoorbeeld kansen voor verdere ontwikkeling van je loopbaan. Je brein is even tot rust gekomen waardoor het weer op volle toeren kan draaien. Kortom je gaat vaak weer veel gemotiveerder naar je werk.

  • Je verlaagt je stressniveau

Tijdens een vakantie kom je tot rust en kan je de stress even laten voor wat die is. Je kunt heerlijke strandwandelingen maken, de natuur in gaan voor een boswandeling en / of slenteren door leuke plaatsjes. Dit soort activiteiten in de buitenlucht zorgen ervoor dat je lichaam meer endorfine aanmaakt waardoor je stressniveau omlaag gaat. Door de stress van je af te laten glijden tijdens een vakantie wordt je doorgaans ook een aangenamere collega. Zonder stress sta je eerder open voor informele gesprekken of om een ander te helpen. Dit geldt ook vaak voor je privé situatie. Vakantie nemen biedt dus niet alleen voordelen voor jezelf maar ook zeker voor je omgeving. Hoe fijn is dat!

  • Vakantie maakt succesvoller

Wanneer je hard werkt en ook graag succesvol wil zijn, zal je ook rust moeten nemen. Af en toe hebben je hersenen ook even tijd nodig om te herstellen om zo gezond te blijven. Onderzoek van de U.S. Travel Association heeft uitgewezen dat wie af en toe vakantie neemt, gelukkiger is met zijn / haar baan maar ook succesvoller is. Het zijn namelijk vaak die mensen die na even tijd voor zichzelf genomen te hebben met nieuwe ideeën komen of omdat wie reist een bredere blik heeft op diverse zaken.

  • Je verlegt je grenzen

Tijdens je vakantie zoek je vaak je grenzen op en ga je op avontuur. Denk aan extreme activiteiten zoals parachute springen of zwemmen met haaien voor de een tot aan iets minder heftige bezigheden zoals mountainbiken, kajakken of bijvoorbeeld een tochtje per luchtballen voor de ander. Juist door dit soort bezigheden kom je uit je comfortzone en krijgt je zelfvertrouwen een boost. Dit werkt ook zeker door in je werk waarbij je kunt denken aan het oppakken van nieuwe werkzaamheden of wellicht de mogelijkheid te grijpen om nu echt eens te gaan voor die doorgroeimogelijkheden.

  • Vakantie geeft meer energie

Of je nu op reis gaat naar de andere kant van de wereld, Europa verkent of lekker dichtbij huis  blijft,  door de rust, nieuwe ervaringen en ontdekkingen tijdens je reis krijgt je energie een enorme opkikker. Bij thuiskomst voel je je dan ook weer fit en energiek en kan je de hele wereld weer aan zowel privé als op je werk. Heerlijk toch!

Gun jezelf om op vakantie te gaan en je hersenen even tot rust te laten komen, waardoor je vervolgens geniet van een uitgerust lijf, een frisse blik, nieuwe ervaringen, heldere gedachtes, minder stress en vaak dus ook nog eens meer productiviteit. Wat wil je nog meer?

Belangrijke tip: Vakantiedagen zijn er om ze op te maken En om een vakantiedag op te nemen, hoef je geen specifieke reden te hebben. Je hebt ze namelijk al ‘cadeau’ gekregen, je hoeft ze alleen nog maar uit te pakken 😀

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \