Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

10 duurzame tips voor kleinschalig reizen

Woensdag 30 september 2020

Ben jij een globetrotter en ga je graag zo duurzaam mogelijk op reis? Soms is dat best lastig. In dit blog hebben we 10 tips voor je op een rij gezet om je footprint zo laag mogelijk te houden en toch de mooiste plekken voorbij het einde van de wereld te ontdekken.

Tip 1 – Reis met een organisatie die is aangesloten bij VvKR

VvKR staat voor Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. De naam zegt het al, het gaat hier niet om massatoerisme. Als je rechtstreeks of via www.vvkr.nl bij een kleinschalige organisatie terechtkomt, dan weet je zeker dat je een unieke reis gaat maken. Als je de organisator ook nog vraagt om echt iets speciaals en zo duurzaam mogelijk, dan mag je verwachten dat je reis ook daaraan voldoet. Bovendien kun je op de website van VvKR zoeken op het trefwoord ‘duurzaam’. De reisspecialisten die duurzaamheid belangrijk vinden, krijg je zo op een presenteerblaadje.

Tip 2 – Compenseer je CO2

Een lagere footprint achterlaten is natuurlijk het best, maar er bestaan ook steeds meer mogelijkheden om de CO2-uitstoot van je reis te compenseren. Niet alleen voor vliegreizen, maar voor je hele footprint tijdens een reis. Hier lees je een onafhankelijk stuk over compenseren op de site van de Milieu Centraal. VvKR werkt sinds 2020 met Trees for All waardoor VvKR-reisorganisaties makkelijk de reis voor hun klanten kunnen compenseren met het planten van bomen. Vraag er na als je een reis boekt bij jouw VvKR-reisorganisatie! Trees for All is de meest ervaren aanbieder van CO2-compensatie in Nederland en de enige stichting in Nederland met CBF-keurmerk waar compensatie van CO2 mogelijk is via duurzame bosprojecten. Alle projecten zijn gecertificeerd en garanderen de hoeveelheid vastgelegde CO2. Meer weten over dit duurzame projectt? Leest dan eens ons blog over dit compensatie project Trees for All.

Tip 3 – Wandelend of fietsend beleef je de omgeving veel intenser  

Het is een open deur dat wandelen en fietsen duurzamer is dan vliegen of autorijden. Misschien denk je er niet zo snel aan of heb je het idee dat het saai is, maar je kunt wandelen en fietsen helemaal op je wensen aanpassen. Zo kun je op steeds meer plekken e-bikes huren of kun je kiezen voor zware sneeuwwandeltochten, afhankelijk van de uitdaging die je zoekt en het seizoen waarin je reist. Overal geldt dat hoe langzamer je reist, des te meer je ervaart en hoe intenser dus je reisbeleving is. Zo kun je je activiteiten op bestemmingen veel duurzamer maken en je bent lekker buiten. En denk ook eens aan een langeafstandswandeling of -fietstocht.

Tip 4 – Geef zoveel mogelijk geld uit aan lokale producten en activiteiten – ‘support locals’

Hoe minder je consumeert, hoe duurzamer het over het algemeen is. Echter, in armere landen en plattelandsregio’s waar veel minder toeristen komen, geldt meestal het tegenovergestelde. Kleinschalig toerisme staat ook voor kleine bedrijfjes, die lokaal worden gerund. Vaak halen zij hun producten bij andere lokale ondernemers en nemen zij mensen uit de omgeving in dienst. Zo zorgt toerisme voor een groei van duurzame banen. Denk aan de B&B of homestay die een schoonmaakhulp nodig heeft of aan het restaurant dat groenten bij de regio-boer haalt.

Tip 5 – Lokale gidsen maken je reis

Misschien denk je ‘ik vind mijn weg zelf wel’. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook zo, maar dan mis je meestal de beste ervaringen. Goede lokale gidsen hebben heel snel door wat jij leuk vindt en gaan dat voor jou regelen. Deze gidsen spreken de lokale talen, dus kunnen je veel beter in contact brengen met gezinnen die weinig of geen Engels spreken. Ook kennen ze de plekken die je niet vindt in de reisgidsen en apps, zowel ongerepte natuur als het kleine tentje waar alleen locals komen. Zo zorg je dus voor meer geld in de lokale economieën en op plekken waar het normaal niet komt. Wil je weten hoe je een goede gids vindt? Reis via een VvKR-organisatie.

Tip 6 – Kies voor duurzame souvenirs

Het is altijd leuk om een tastbare herinnering mee terug te nemen van je reis. Ben je op zoek naar souvenirs, ga dan voor lokale of handgemaakte producten die typerend zijn voor het land of de streek waar je op vakantie bent. Lekkere thee of kruiden, zelfgemaakte sieraden of kunst van lokale kunstenaars. Zo ondersteun je de lokale economie en draag je bij aan het behoud van de cultuur van een land of streek. Bovendien zijn dit soort souvenirs veel origineler en leuker om te geven.

Tip 7 - Laat niets achter

Wanneer je in een land bent waarvan je weet of vermoedt dat het verwerken van afval een probleem is en het recyclen van spullen niet of nauwelijks gebeurt, let dan op wat je achterlaat aan afval. Neem het als het even kan weer mee terug naar huis. Lege verpakkingen van shampoo en douchegel, batterijen en wegwerplenzen worden in Nederland beter gerecycled dan in veel andere landen. Het weegt bijna niets en kost weinig moeite.

Tip 8 - Neem je eigen eetgerei mee

Vooral tijdens excursies gebeurt het vaak dat je eten krijgt aangeboden op een plastic of styrofoam bordje of drinken in een plastic bekertje. Dan is het fijn als je je eigen mok, bord of bestek bij je hebt zodat je geen gebruik hoeft te maken van single use artikelen. Er is veel moois op de markt, denk bijv. aan bamboe, het is sterk en licht, dus uitstekend geschikt om mee te nemen op reis. Als je reist met een duurzame reisorganisatie, dan zorgen zij vaak voor de juiste artikelen.

Tip 9 – Doe mee met een clean-up actie

Op veel bestemmingen worden regelmatig clean-ups georganiseerd door lokale organisaties. Sluit je aan en besteed een ochtend of middag van je vakantie aan het opruimen van zwerfafval. Behalve dat het natuurlijk goed is voor de aarde, is het ook een leuke manier om kennis te maken met locals én geeft het je een goed gevoel. Uiteraard kun je zelf bijdragen aan minder afval door geen plastic tasjes te accepteren en je eigen (stoffen) draagtas mee te nemen. Andere opties zijn: geen rietjes gebruiken en een waterflesje meerdere malen bij te vullen of, nog beter, je eigen waterfles meenemen.

Tip 10 – Wissel verre vliegreizen af met vakantie op bestemmingen dichtbij

Reis je regelmatig dan is ons advies om een verre reis per vliegtuig ook eens af te wisselen met een reis dichterbij huis waarbij je ook keuze hebt uit andere en schonere vervoersmiddelen. Ga bijvoorbeeld het ene jaar naar een verre bestemming en maak echt een ultieme droomreis. En kies het andere jaar voor een reis door Europa, bijvoorbeeld met de trein bus of (elektrische) auto. Europa heeft echt prachtige onbekende plekken voor elke reisliefhebber. Ontdek ze bijvoorbeeld via www.vvkr.nl

Ook kun je gelijk al bij het boeken van je reizen rekening houden met de CO2-uitstoot en compensatie door bijvoorbeeld je CO2 te compenseren via het bovengenoemde compensatieproject Trees for All.

Deze tips zijn opgesteld door de Werkgroep Duurzaam van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties.

Het verduurzamen van toerisme is momenteel een van de grote uitdagingen voor onze sector. Wat is duurzaam toerisme precies? Eenvoudigweg draait het om de 3 P’s: People (zorg voor mensen & sociaal-culturele aspecten), Planet (zorg voor natuur & milieu) en Prosperity (zorg voor goede arbeidsomstandigheden & gedeelde welvaart).

VvKR werkt aan duurzamer toerisme door:

  • De Werkgroep VvKR-Duurzaam, die beleid en activiteiten organiseert voor leden
  • Studiedagen, evenementen en publicaties
  • Een handboek voor VvKR-leden om hun bedrijf en reizen te verduurzamen.
  • Samenwerking met Trees for All, voor eenvoudige CO2-compensatie

Samen met jou maken we de wereld graag een stukje mooier!


 

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \