Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Duurzaam reizen per trein

Maandag 14 september 2020

Reizen per trein is niet alleen heel erg bijzonder maar ook nog eens een mooie manier van duurzaam reizen. Graag delen we informatie en ervaringen van onze treinreis specialisten die treinreizen over de hele wereld aanbieden. In deze blog willen we ook toelichten hoe reizen per trein duurzaam kan zijn en wat het reizen per trein zo bijzonder maakt.

Duurzaamheid per openbaar vervoer

Veel VvKR-specialisten hebben rondreizen samengesteld waarmee je de bestemming kan ontdekken met het gebruik van enkel het openbaar vervoer. Je reis wordt hiermee een stuk duurzamer. Duurzaam toerisme en ecotoerisme zijn vormen van toerisme waarbij serieus rekening gehouden wordt met bescherming van natuur, milieu en cultuur. Behalve dat de rondreis met openbaar vervoer milieuvriendelijk is, is de reis ook avontuurlijk en authentiek. Je ziet veel van het land en komt in contact met de bevolking. Tijdens deze reizen ontdek je de bestemmingen vaak per trein en soms met de bus. De accommodaties van de reis zijn steeds op loopafstand van het station. De trein stoot bovendien minder CO2 uit dan andere gemotoriseerde vervoersmiddelen. Reizen per trein is uiteraard nog niet mogelijk naar alle verre bestemmingen in de wereld, maar waar het wel mogelijk is, is het een goed alternatief en draag je op die manier bij aan een betere wereld, hoe fijn is dat! Lees meer over dit onderwerp in onze blog reizen per trein in plaats van per vliegtuig.

Treinreizen is avontuurlijk en authentiek

Reizen met de trein heeft lange tijd  de reputatie gehad van een armoedige en langzame manier van reizen. Volkomen onterecht vinden wij. Reizen met de trein is namelijk avontuurlijk en ook nog eens heel comfortabel. Langzaamaan merken we dat meer mensen dat beginnen in te zien. De animo om met de trein naar Europese bestemmingen te reizen neemt toe. Ook omdat meer mensen naar milieuvriendelijke alternatieven zoeken. En wist je dat je soms net zo snel bent met de trein als het vliegtuig?

Bijzondere dag- en nachttreinen

In een flink aantal landen rijden ondertussen hogesnelheidstreinen. In een trein zitten bij 300 km/u is een ervaring op zich en uiteraard heel handig als je overdag ergens snel heen wilt. Je kan nu al overdag van Nederland naar Barcelona! Door deze snelle manier van reizen is de trein dan ook voor sommige bestemmingen een goed alternatief voor het vliegtuig en een beduidend duurzamere manier van reizen.

Mooiste trajecten per dagtrein

Maar voor de mooiste trajecten moet je die andere dagtreinen hebben, die veel langzamer langs rivieren of door dalen kronkelen. In veel landen rijden er speciale toeristentreinen over mooie routes dwars door de bergen of langs de kust. Veel van deze treinen hebben panoramaramen waardoor je een uitstekend uitzicht hebt op de omgeving waar je door heen rijdt.

Er zijn gelukkig veel van die trajecten. Om er een paar te noemen: in Noorwegen van Trondheim naar Bodo, door een sprookjesachtig landschap naar boven de poolcirkel; of in Zwitsterland per Bernina Express over en door de Alpen.

Moderne nachttreinen

Ook de moderne nachttreinen hebben nog steeds dat speciale sfeertje: nog even uit het raam kijken naar de donker wordende wereld, de stops langs de vrijwel verlaten perrons en dan in slaap gewiegd worden. Al moet gezegd worden dat het kunnen slapen in nachttreinen niet voor iedereen even makkelijk gaat. Voor hen, en voor alle andere reizigers, zijn er ook zonder nachttraject spectaculaire treinreizen te maken. Lees hierover meer in onze blog over Unieke treinreizen over de wereld.

Treinreizen in Zwitserland

Zwitserland is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor het maken van een unieke en bijzondere treinreis. De treinen rijden over bergpassen, dwars door de Alpen, langs heldere bergmeren, en Zwitserse dorpjes of door mondaine steden. Het land staat bekend om het dichte spoornet en het uitstekende openbaar vervoer, de meest afgelegen plekken zijn bereikbaar per trein, boot, bus of kabelbaan en je komt er geen auto tegenDenk bijvoorbeeld aan de bijzondere panoramatreinen zoals de Glacier Express, Bernina Express, Gotthard Panorama Express, GoldenPass Panoramic Express.

Met de trein naar Slovenië

Reizen met de trein naar Slovenië duurt even, maar geeft je vakantie direct een mooie avontuurlijke start. Slovenië is beter bereikbaar met de trein dan veel mensen denken. Vanaf Amsterdam trein je in 15 uur naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Met de auto doe je er bijna even lang over. De komende jaren komen er meer opties bij voor een treinreis naar Slovenië, onder meer door de nieuwe nachttrein die tussen Amsterdam en Wenen gaat rijden. De treinreis naar Slovenië is een comfortabele reis, die je door Duitsland hoofdzakelijk in de hogesnelheidstrein ICE maakt. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal. En hoe zuidelijker je komt, des te mooier wordt het uitzicht. Vooral de reis door de Oostenrijkse Alpen is bijzonder. Treintickets zijn, mits tijdig gekocht, concurrerend met vliegtickets naar Ljubljana. Juist hierdoor is het interessant om voor een treinreis te kiezen in plaats van de vliegen en daarmee help je het milieu ook nog eens!

Treinreizen in coronatijd

Een relevante vraag is of je ook per trein kan reizen in coronatijd? Het antwoord is dat dit van de bestemming en de route afhangt. Controleer daarom altijd de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor, tijdens en na de reis. In veel landen is het dragen van een mondkapje in de trein verplicht. Het is vaak wel mogelijk tijdens de reis te eten en drinken en dan kan het kapje dus even af. Verder zijn de treinen op het moment over het algemeen niet druk, wat de kans op besmetting uiteraard verkleind. Een romantische nachttrein is een andere mooie optie die weer mogelijk is. Het is daarbij wel verstandig om met je reisgezelschap een eigen slaapcompartiment te boeken. Slapen mag uiteraard zonder mondkapje.

De trein in plaats van het vliegtuig

De trein kan dus ook een heel goed alternatief bieden als alternatief voor het vliegtuig. Vanaf midden december gaan er ook weer nachttreinen van en naar Nederland rijden. Vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem is het dan mogelijk om direct naar Wenen, München en Innsbruck te reizen. Eind 2021 komt de bestemming Zürich daar wellicht bij. En als alles goed komt, kunnen we binnenkort ook in enkele uren per directe Eurostar naar Londen, zonder boot.

Treinreizen, een duurzame manier van reizen

Kortom reizen met de trein is niet alleen een unieke maar vooral ook een charmante manier van reizen en past ook goed bij de trend van langzamer, bewuster en duurzamer reizen. Diverse VvKR-reisspecialisten bieden unieke, fantastische treinreizen aan. Het is vaak ook mogelijk om een deel van de reis per trein te doen. Vind hier onze treinreis specialisten.


Deze blog is samengesteld met input van onderstaande VvKR treinreis reisspecialisten:

mijn Slovenië
Mijnslovenie.com wordt gemaakt door een internationaal team van mensen. Allemaal hebben we een sterke band met Slovenië. Sommige van ons zijn daar geboren en opgegroeid, anderen ooit op enig moment als bezoeker in het land gekomen en er verliefd op geworden.

PUUR treinreizen
PUUR treinreizen is specialist in treinrondreizen op maat in Zwitserland. Het is een Nederlandse reisorganisatie, opgericht door Wendy Berendsen. Zij heeft ruim 15 jaar ervaring opgedaan bij grote, gerenommeerde reisorganisaties in het samenstellen van reizen binnen Europa.

Europa Express
Bij Europa Express bent je aan het juiste adres als je op zoek bent naar een mooie treinvakantie. Europa Express is een kleinschalige reisorganisatie, gespecialiseerd in individuele treinvakanties. De reizen zijn speciaal ontworpen om het de treinreiziger makkelijk te maken. Bijvoorbeeld door een geregelde transfer van het aankomststation naar de eerste accommodatie. De treinreizen zijn ook mogelijk in combinatie met een fietsvakantie en / of gecombineerd met een stedentrip.

Overige bronnen waarvan gebruik is gemaakt:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \