Maandag 21 september 2020
Om je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld is het beter om de trein te pakken naar bestemmingen waar dit mogelijk is. We leggen je in deze blog graag uit waarom dat zo is. Lees ter inspiratie ook eens onze blog over duurzame reizen per trein.
Als reiziger hou je doorgaans van al het moois wat de natuur te bieden heeft zoals het authentieke groene regenwoud, helder blauwe bergmeren, de grote diversiteit aan bijzondere vogels en wilde dieren. Als dit er niet meer is dan wordt reizen ook gelijk minder interessant en dat wil niemand natuurlijk. Soms kan het niet anders om per vliegtuig of auto te reizen naar een bestemming, maar wist je dat het reizen per trein voor 75% minder CO2-uitstoot zorgt dan een vliegreis? Het is dan ook goed om over je ecologische voetafdruk na te denken.
De ecologische voetafdruk (ook mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk) voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Kun je bijvoorbeeld niet per trein naar je bestemming reizen dan kan je ook ter plaatse nog steeds zoveel mogelijk de trein pakken. Geniet van een uniek ritje per dagtrein waarbij de meest prachtige landschappen aan je voorbij trekken of maak een ritje in de nachttrein waarbij je ervaart hoe bijzonder het is om in een trein te slapen. Op wandelen en fietsen na, is reizen per trein de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Dit zie je ook terug in onderstaand overzicht van Milieu Centraal.
Ondanks dat de trein dus een van de beste manier om te reizen is als we het milieu verder willen sparen is het nog wel goed om te weten dat niet alle treinen duurzaam zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld dieseltreinen die vervuilender zijn dan elektrische treinen. Tevens is het ook nog van belang om te kijken naar het land waarin de trein rijdt, zo wordt er in Oost-Europa door treinen wel stroom met veel CO2-uitstoot gebruikt. Spoorwegmaatschappijen in Europa die juist heel erg bezig zijn met duurzaamheid en waar je dus met een gerust hart gebruik van kunt maken zijn:
Bijzonder weetje: De NS vervoert elke dag zo’n 1,2 miljoen mensen. Alle treinen die daarvoor nodig zijn gebruiken samen evenveel stroom als alle huishoudens in Amsterdam. Het is dus voor te stellen dat hier een enorme milieuwinst te behalen valt. Alle NS treinen en andere spoorvervoerders rijden sinds 1 januari 2017 volledig op windstroom, eigenlijk best een gaaf idee tocht dat je reist op energie die uit een windmolen komt!
Wist je bijvoorbeeld dat er gewoon maar drie slagen van een windmolen nodig zijn om een trein 1 kilometer te laten rijden? Alle groene stroom waar de treinen op rijden is afkomstig uit nieuwe windparken van Eneco. Door gebruik te maken van energie uit nieuwe parken is niet alleen het aanbod van groene stroom flink gestegen, maar is het voor reizigers ook mogelijk om klimaatneutraal te reizen over een langere afstand. Bovendien kun je ook nog zeggen dat als je met de trein reist dat je CO2-neutraal reist. Deze manier van reizen past bovendien goed bij het voornemen van de overheid om de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd te hebben.
De NS is naast het reizen op groene energie ook heel erg bezig met duurzaamheid. Zo willen ze in 2020 maar liefst 35% van hun energie (t.o.v. 2005) bespaard hebben. Dat doen ze o.a. door allerlei energiebesparende maatregelen te treffen bij de bouw en verbouw van treinen, stations, kantoren en werkplekken. Hun doel is dat de energie die ze verbruiken uiteindelijk 100% duurzaam is. Persoonlijk vinden wij dat deze gegevens juist aantrekt om met de trein te reizen.
Eén van onze grootste uitdagingen in deze tijd is het beschermen van de aarde tegen verdere klimaatverandering. Reizen verbindt niet alleen mensen met elkaar maar heeft ook veel invloed op de CO2 uitstoot, één van de belangrijkste oorzaken voor klimaatverandering. Jij kan daarbij helpen door als je de keuze hebt, voor een schonere manier van reizen te kiezen. Meer dan 55% van de CO2-uitstoot van een vakantiereis komt namelijk door vervoer. De overige uitstoot komt door verblijf en activiteiten ter plekke. Wanneer er voor de trein wordt gekozen in plaats van reizen per vliegtuig of per auto zorgt dit voor een besparing van 35% in alle CO2 vakantie uitstoot.
Sommige afstanden zijn echt te lang voor een treinreis, al helemaal als je ook nog eens maar een paar dagen vakantie hebt. Mocht je toch gebruik maken van het vliegtuig, denk dan eens aan een CO2 compensatie via het bijzondere project Trees for All waar VvKR mee samenwerkt. Wij willen daarmee een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld en de uitstoot van CO2 compenseren door het planten van bomen. De vereniging doet zelf een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 100 bomen! Lees meer over deze samenwerking in onze blog over VvKR gaat samenwerking aan met Trees for All.
Hoe uniek is het als je én die mooie reis kunt maken die je al zo lang op je bucketlist hebt staan en dan ook nog bijdraagt aan een beter milieu en daarmee een mooiere wereld voor ons zelf en in de toekomst. De VvKR gespecialiseerde treinreis specialisten bieden samen de hele wereld aan. Onze specialisten hebben prachtige rondreizen samengesteld waarbij je per trein naar je droombestemming kan reizen en / of zelfs op je bestemming ook nog met de trein kunt reizen. Je vakantie wordt daarmee een duurzame reis. Er zijn veel verschillende bijzondere treinreizen mogelijk.
Er zijn veel verschillende bijzondere treisnreizen mogelijk. In onze blog over unieke treinreizen over de wereld lichten we een aantal van deze mooie treinreizen uit.
NieuwsoverzichtVvKR
info@vvkr.nl
085 - 06 04 422
De vereniging heeft haar zetel in Velp, KvK-nummer: 52534839