Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Unieke treinreizen over de wereld

Maandag 28 september 2020

De treinreisspecialisten van VvKR bieden prachtige treinreizen over de hele wereld aan. We delen dan ook graag informatie over het reizen per trein en persoonlijke ervaringen van onze specialisten.

Spoorromantiek

Stel je eens voor: Vroeger was er de Noord West Express, een nachttrein vanaf Hoek van Holland met rijtuigen naar Duitsland, Scandinavië, Polen en de Sovjet-Unie. Eigenlijk was het beginpunt Londen en stapten de reizigers in Harwich over op de boot, om in Hoek van Holland in de rijtuigen van de Noord West Express te stappen. Als Moskou je reisdoel was kwam je twee nachten en 41 uur later aan op het Moskouse Bjeloroeskaja station. Als je kort na vertrek uit Hoek van Holland vanuit het Russische rijtuig, waarvan de rijtuigbegeleider je vanuit een samovar thee aanbood, even naar buiten keek en 'Vlaardingen West' zag staan was je in Nederland en Rusland tegelijk! Dit was spoorromantiek in optima forma!

Juist dit soort bijzondere ervaringen maakt treinreizen uniek. En met het reizen met de trein reis je ook nog eens op een hele duurzame manier waardoor je bijdraagt aan een betere wereld, hoe mooi is dat! Meer over duurzaam reizen per trein vind je in onze blogs Duurzaam reizen per trein én Neem eens de trein in plaats van het vliegtuig.

Transsiberië Express, de langste treinreis ter wereld

Eén van de bekendste, mooiste en zeker ook de langste treinreisroute is natuurlijk de Transsiberië Express. Ben je klaar voor een avontuur per trein? De Transsiberië Express is met 9288 kilometer spoorlijn de langste treinreis ter wereld. De Russische trein ‘de Rossia’ vertrekt om de dag van Moskou om zeven dagen later Vladivostok te bereiken. Door onderweg bouwstenen toe te voegen breid je de treinreis eenvoudig uit en onderbreek je het traject door uit te stappen in Jekaterinburg, Novosibirsk en natuurlijk bij het beroemde Baikalmeer.

Afbuigen naar het zuiden per Transmonogolië Express richting Beijing

Vanaf Irkutsk buigt de Transmongolië Express af richting Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. De route gaat door de steppe van Mongolië en de uitlopers van de Gobiwoestijn naar China. Een reden om de Transsiberië Express en de Transmongolië Express te combineren is de afwisseling. In de eerste plaats veranderd het landschap van de bosrijke Russissche taiga naar Mongoolse steppe. Daarnaast veranderd ook de cultuur, ervaar de gastvrije Nomadische cultuur van Mongolië terwijl je overnacht in een Mongoolse Ger of Yurt.

Treinreizen in de luxe Tsarengoud (maar heel basic kan ook)

De luxe Transsiberië Express onderscheid zich in veel opzichten van de reguliere Transsiberië Express. De trein volgt dezelfde route én je zal deels dezelfde steden bezoeken. Het grote verschil is de mate van comfort tijdens de treinreis. De wagons zijn prachtig afgewerkt en je kunt tijdens de treinreis zelfs douchen. Bagagedragers zorgen voor het gesjouw én bovenal, je reist de hele reis in dezelfde trein. Niet voor niets wordt het ook wel een ‘cruise op wielen’ genoemd.

Per trein tot Beijng of verder? Hemeltrein of Noord Korea

Sommige reizigers krijgen pas na een paar weken treinen de smaak écht te pakken. Regelmatig stellen we reizen samen voor reizigers die na de Transmongolië Express doorreizen per Himalaya Express naar Lhasa. En wist je dat het ook mogelijk is om per trein naar Pyongyang in Noord-Korea te reizen?

Japan, land van verrassingen

Eigenlijk is treinreizen dé ideale manier om door Japan te reizen. Het is de snelste manier om je te verplaatsen in het land en op deze manier bespaar je een hoop reistijd. De treinen glijden soepel tussen het prachtige berglandschap door, terwijl bergdorpjes, rivieren, meren, rijstvelden passerend. En dit alles afgewisseld met prachtige tempels en tuinen. En dit alles met de supersnelle kogeltrein of per boemeltreintje Japan verkennen. Modern en traditie gaan immers altijd hand in hand in Japan.

Futuristisch, maar vooral stipt op tijd

De bekendste trein in Japan is de Shinkansen, ook wel de kogeltrein genoemd. Niet alleen omdat ze bijzonder snel en stipt zijn, maar ook omdat ze er futuristisch uitzien. De Shinkansen haalt een snelheid van 320 km per uur en ze hebben gemiddeld zo’n 36 minuten vertraging (op jaarbasis!). Misschien kun je op de stations de borden niet altijd lezen maar Japanners zijn zeer behulpzaam. Daarnaast zie je op je horloge of je in de plaats van bestemming bent aangekomen, want de rijden stipt op tijd.

Lekker veel beenruimte

En wist je dat de Japanse treinen zeer veel beenruimte hebben, waardoor het treinreizen ook voor lange mensen een ideaal vervoermiddel is. Helemaal ideaal is het unieke fenomeen dat de stoelen kunnen ronddraaien. Zo hoef je dus nooit achterstevoren te reizen. Japan gaat voor comfort.

Nostalgie op het platteland

Probeer vooral ook de nostalgische boemeltreintjes om het Japanse platteland te verkennen. Dit is een stap terug in het oude Japan en ervaar zo zijn rijke tradities. In dit ‘land van de rijzende zon’ vind je een paar honderd geweldige boemeltreintjes. Dit herinnert je vast aan ons beroemde ‘miljoenenlijntje’ van Kerkrade naar Simpelveld. 

Reizen zonder bagage

Wist je dat het in Japan de gewoonte is om zonder bagage te reizen? Iedere reiziger stuurt zijn koffer door naar de volgende bestemming. Zoals je van Japan kunt verwachten raakt er nooit een koffer kwijt. Kortom reizen per trein door Japan is een zeer bijzondere ervaring!
 

Oekraïne - de belofte van dagenlange treinreizen naar verre en onbekende bestemmingen

Oekraïne is een echt treinenland en de diverse steden zijn per (nacht)trein ontzettend goed te bereizen. Prachtig is bijvoorbeeld te rit van Lviv naar Odessa, waar je als het ware door de geschiedenis heen rijdt. Het station van Lviv is een prachtig art-nouveaugebouw dat dateert uit 1904, de periode dat Lviv nog Lemberg heette en onderdeel was van Oostenrijk-Hongarije. Dit prachtige station straalt nog steeds dezelfde grandeur uit en is sinds de Tweede Wereldoorlog het vertrekpunt van treinen naar vele verre bestemmingen in de uitgestrekte Sovjet-Unie.

De charme van het reizen per trein

Het is en blijft een bijzondere ervaring om met een nachttrein te reizen en ’s nachts in de trein te liggen: het schommelen van de wagon, de lichtjes die de dorpjes verlichten waar je voorbij komt en het geluid van de wielen, kedeng-kedeng. Genietend van je (zelf meegebrachte) diner glijdt het mooie landschap aan ons voorbij. Soms deel je je coupé met anderen. Als het donker wordt zal een zwijgzame provodnik (conductrice) je coupé binnenstappen om de bedden op te maken.

Als vanzelf kom je uitgerust op je bestemming aan: een nieuwe stad om te ontdekken. De gouden koepels van een kerken schitterden in de ochtendzon en een oud trammetje rijdt knarsend voorbij. Een nieuw avontuur kan beginnen. Wat zijn treinreizen in Oekraïne toch bijzonder! reizen?

Treinreizen, een bijzondere manier om de wereld te ontdekken

Zoals we hopelijk hebben kunnen laten zien in deze blog zijn er fantastische reizen per trein te maken en zo kun je op deze manier ook nog eens duurzamer reizen, wat geheel aansluit bij het rekening houden met een schoner milieu voor nu en in de toekomst, zodat we samen de wereld nog een beetje mooier kunnen maken. Ben je geïnteresseerd geraakt in het reizen per trein? Neem dan eens een kijkje bij het aanbod van onze treinreis specialisten.

Deze blog is samengesteld met input van onderstaande VvKR treinreisspecialisten:

Mevo Reizen

Mevo Reizen is een treinreis specialist. Vanuit een passie voor treinreizen en een voorliefde voor de voormalige Sovjet-Unie vind je bij Mevo Reizen inmiddels uiteenlopende verre treinreizen zoals de Transsiberië Express, de Transmongolië Express, de Zijderoute Express, de Baikal Amoer Magistraal, de Himalaya Express, de Rail Baltica naar Tallinn, de luxe Tsarengoud en Registan Express.

TAO Japan Specialist

TAO Japan Specialist organiseert unieke individuele reizen. Voor zowel individuele reizigers als voor je eigen groep (familie of vrienden) maakt TAO een Reis op Maat. Met TAO kun je Japan 'anders dan anders' beleven en vooral ver van de gebaande paden.

Blini reizen

Individueel, op maat, flexibel. Dat is de werkwijze van Blini Reizen. Blini is opgericht uit enthousiasme voor reizen in het algemeen en de voormalige Sovjet-Unie in het bijzonder. Bij Blini reizen hebben ze in de loop van de jaren veel gereisd door Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa.

Europa Express

Bij Europa Express ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar een mooie treinvakantie. Europa Express is een kleinschalige reisorganisatie, gespecialiseerd in individuele treinvakanties. De heen- en terugreis is bij ons echt onderdeel van de reis. Zodra je op het eigen vertrekstation instapt, is uw vakantie begonnen.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \