Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Wat zijn bijzondere Europese bestemmingen?

Zondag 15 augustus 2021

Natuurlijk kennen we allemaal de welbekende mooie bestemmingen als Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal etc., waar we doorgaans een of meerdere keren zijn geweest. Maar hoe gaaf is het om ook eens een reis te maken naar een Europees land waar je niet zo snel aan denkt. Graag vertellen we je iets meer over deze bijzondere pareltjes.

Albanië

Albanië zal niet direct het eerste land zijn waar je aan denkt bij een vakantie in Europa. Dit land is dan ook nog maar kort bezig met de toeristische ontwikkeling. Wat het juist een hele interessante bestemming maakt omdat het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat en je hierdoor weinig andere toeristen tegen zult komen. Het is dan ook nog een mysterieus Balkanland, vanwege de geïsoleerde ligging, de communistische dictatuur en de chaotische jaren na de ineenstorting van het communisme. Door deze jarenlange geschiedenis vind je er bezienswaardigheden uit allerlei cultuurperioden. Zoals kastelen en ruïnes van forten, antieke Griekse steden, maar ook de historische steden Berat en Gjirokastra die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Wat verder nog een bijzonder is zijn de duizenden betonnen bunkertjes die je overal in het land treft. Vaak zijn ze kleurrijk beschilderd en hebben ze een nieuwe functie gekregen, zoals hooiopslag voor het vee of bar. Ook het landschap en de natuur in Albanië zijn prachtig! In het noorden van het land vind je bijvoorbeeld de ruige natuur van de Vervloekte Bergen met bloedwraaktorens en tal van mogelijkheden om te hiken. Breng ook eens een bezoek aan de wijngaarden van het land of de vele mooie stranden. Een bijzonder land voor een geweldige vakantie!

Baltische Staten (Letland, Litouwen en Estland)

Letland, Litouwen en Estland behoren tot de Baltische Staten. Het zijn de kleine landen die ten oosten van de Oostzee zijn gelegen en ook wel bekend onder de naam Oostzeelanden. Deze landen staan niet direct bekend als een toeristische trekpleister, maar dat maakt het juist interessant om er heen te reizen, want er is genoeg te beleven!

Wat is het mooiste land om heen te reizen? Dat is lastig om te zeggen dan ze hebben ieder hun eigen mooie plekjes, prachtige natuurgebieden en leuke bezienswaardigheden.

Ondanks dat deze landen zich de laatste jaren wel steeds meer aan het ontwikkelen zijn, lijkt het op sommige plekken ook nog of de tijd er heeft stilgestaan. Zo vind je er lieflijke dorpjes, stranden waar je niemand anders tegenkomt en oude steden zoals Tallinn met de kenmerkende pastelkleurige gebouwen en steile rode daken.

Hou je van natuur? Ook dat vind je in deze staten volop. De landschappen zijn divers en je vindt er verschillende nationale parken met diepe wouden, helderblauwe meren en traditionele dorpjes. Zo kun je bijvoorbeeld een avontuurlijke kanotocht maken over de uitgestrekte meren van het Aukštaitija National Park in Litouwen of kanoën tussen de zandsteenkliffen van National Park Gauia in Letland. Maar denk ook aan het struinen door de eindeloze duinen van het Nationaal Park Koerse Schoorwal in Litouwen.

Een reis naar de Baltische staten is een bijzondere ervaring omdat je daarbij kennis maakt met het authentieke karakter van deze landen.

Oekraïne

De hoofdstad Kiev is een stad vol indrukwekkende historische monumenten en met een geweldig uitzicht over de Dnjepr rivier. Een meerdaagse cruise over deze rivier behoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden. Het kasteelstadje Kamjanets-Podilsky, waar je over een nauwe toegangsbrug in een oude binnenstad komt die verder helemaal omsloten is door een rivier, behoort zeker tot een van de vele mooie bezienswaardigheden van deze omgeving. Relatief vlakbij light het indrukwekkende kasteel Khotyn en het  Kosmonautenmuseum in Zhytomyr. Ook de havenstad en badplaats Odessa aan de Zwarte Zee is echt een aanrader. De Potjomkintrappen in de stad zijn bekend geworden door een van de indrukwekkendste stomme films; The Battleship Potemkin.

Oekraïne kent ook een zeer uitgestrekte natuur. Zo zijn er zeker 300 vogelsoorten, waaronder bijvoorbeeld de kroeskoppelikanen, diverse zangvogels en roodpootvalken, en komen er zo’n 1400 soorten planten voor in het stroomgebied van de Donau.

Macedonië

Macedonië is centraal in de Balkan gelegen en al bereikbaar met 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam.

Gelukkig is dit land gespaard gebleven tijdens de burgeroorlog met Joegoslavië. In 2019 werd de naam van Macedonië omgedoopt naar Noord-Macedonië, dit als gevolg van jarenlang geruzie met Griekenland om de aangrenzende gelijknamige regio.

Noord-Macedonië zal voor velen onder ons nog en onbekend gebied zijn. Het is echter een land dat talloze hoogtepunten biedt voor een fantastische vakantie! Er zijn wel duizenden Byzantijnse monumenten te vinden in Macedonië, de ruige Matka-kloof, het helderblauwe meer van Ohrid dat wordt gedeeld met buurland Albanië en het fascinerende klooster van Sveti Naum.

De stad Ohrid is een heuse schatkamer van Byzantijnse kunst en staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Kleine kerkjes en kloosters zijn voorzien van eeuwenoude muurschilderingen en een bezoek meer dan waard! Ook de hoofdstad Skopje mag niet ontbreken tijdens een rondreis door dit land. Maak een wandeling over de beroemde stenen brug, verken de oude marktwijk met oosterse sferen en rust uit in een van de theehuizen.

Hou je van wandelen? Bezoek dan het bergachtige nationale park Galicica en de gebieden die rond de meren zijn gelegen. Hier geniet je van prachtige uitzichten.

Wij krijgen nu al zin om naar dit bijzondere land af te reizen!

Bosnië-Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een pure bestemming met veel geschiedenis en bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina. Het land is bij het verdrag van Dayton, het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Burgeroorlog, opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de deelrepubliek Servische Republiek. Bosnië en Herzegovina wordt bijna geheel door land omgeven, behalve bij de kustplaats Neum, waar circa 24 km kustlijn is met de Adriatische Zee.

Het schilderachtige Sarajevo beschikt over de oudste moskee van het land en de authentieke bazaar is het culturele middelpunt van de stad. Tevens vind je er oude ambachten en markthandelaars.

Het toerisme staat er nog in de kinderschoenen. Voor de avonturiers zijn er prachtige hikingtochten mogelijk in de bergachtige gebieden zoals het Bjelašnica en als natuurliefhebber zijn de Kravica watervallen een bezoek zeker waard. Hier kun je een verfrissende duik nemen in het water. Verder kent Bosnië en Herzogovina een afwisselend landschap waarbij het noorden uit sterk bebost bergland bestaat tot hoogtes van 1500 meter. Het zuiden vind je kalkgebergten met hoogtes van 2000 meter.

Hongarije

Hongarije…, een bijzondere bestemming die van noord naar zuid doorsneden wordt door de Donau en grenst aan Oostenrijk, Slovenië, Oekraïne, Slowakije, Kroatië, Roemenië en Servië.

Wist je dat Hongarije bekend staat om wervelende paardenshow, de stoeterijen en het muzikale festival Sziget? Daarnaast heeft Hongarije nog veel meer onbekende pareltjes, zoals de charmante hoofdstad Boedapest, mooie strandjes aan het Balaton meer en het nationale park Aggtelek dat tevens op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.

Een bezoek aan de hoofdstad Boedapest mag zeker niet ontbreken. De stad bestaat uit Buda en Óbuda aan de westkant en Pest aan de oostkant. Cultuur snuiven kan in de 18e-eeuwse wijk Buda met haar vele historische bezienswaardigheden als kerken, badhuizen en burchten.

Qua eten en drinken kun je er genieten van goede wijnen en traditionele goulash.

Moldavië

Moldavië staat bekend om een land van dorpstradities. Het land is sinds 1991 een onafhankelijke republiek. Gelegen in het oosten van Europa, tussen de rivieren Proet en Dnjestr. In het noorden en oosten wordt het land begrensd door Oekraïne en in het zuiden en westen door Roemenië. Moldavië is eigenlijk een vergeten land aan de oostgrens van Europa. Onterecht want hier vind je mysterieuze kloosters, natuurlijke landschappen, karakteristieke kleine dorpjes en een eeuwenoude wijncultuur.

In de hoofdstad Chisinau kom je veel Sovjetarchitectuur tegen. In het Nationaal Historisch Museum leer je meer over de geschiedenis, tradities en gewoontes van het land. Eén van de meest bezochte trekpleisters van het land is het Taulpark in Taul, voorzien van prachtige tuinen en een historisch landhuis.

Moldavië beschikt door het gunstige klimaat en een vruchtbaar landschap ook over wijnbouw, waarbij Codru de bekendste wijnregio is. Bij het bedrijf Kvint wordt daarentegen juist cognac gemaakt. In de omgeving van Codru zijn tevens geweldige natuurgebieden te vinden met kloven en valleien.

Moldavië heeft voor een ieder wel wat wils te bieden!

Meer lezen?

Bovengenoemde landen zijn slechts een aantal voorbeelden van mogelijkheden op het gebied van unieke bestemmingen. De gespecialiseerde reisspecialisten van de VvKR vinden het maar wat leuk om een reis naar een bijzonder land voor je samen te stellen en dat ook nog eens op een kleinschalige en duurzame manier! Geïnteresseerd? Neem dan eens een kijkje bij  bestemmingen of reisthema's die de VvKR-reisorganisaties aanbieden.

Wil je graag meer weten over Europa, lees dan ook eens onze andere blogs over dit mooie werelddeel:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \