Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Jubilerend VvKR blikt vol goede moed vooruit: ‘Opgeven is geen optie!’

Zondag 21 november 2021

PERSBERICHT

Op de ‘Dag van de Ondernemer’, 19 november 2021, kwamen de leden van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) bij elkaar in het kader van het 10-jarig bestaan waarbij de blik vooral op de toekomst was gericht. Ook voor de leden van VvKR is de pandemie nog niet voorbij na een zware tijd waarbij veel leden niet of beperkt voor financiële ondersteuning in aanmerking kwamen en er bij het opstarten van het reizen barrières worden opgeworpen door onduidelijke en verwarrende kleurcodes naar veel reisbestemmingen. MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof, die samen met VVD-kamerlid Judith Tielen het VvKR Congres bezocht, stak de aanwezige reisondernemers dan ook een welgemeend hart onder de riem met de opmerking: ‘De grootste overwinning van vandaag is dat we er allemaal nog zijn. Geef niet op!’.

Persoonlijk betrokken
Voorzitter Ton Brinkman toonde zijn persoonlijke betrokkenheid toen tijdens de algemene ledenvergadering de situatie rondom Covid-19 ter sprake kwam. Brinkman: ‘De onredelijkheid en onbillijkheid met betrekking tot het gebrek aan financiële steun voor onze leden en het herstel van de weeffout in de wet op de pakketreizen motiveren me tot op het bot. We zijn er nog niet maar ik ben ervan overtuigd dat kleinschalig toerisme altijd toekomst heeft!’.

Opgeven geen optie
Dat opgeven geen optie is bleek onder meer uit de presentatie van het jaarplan voor 2022. De vereniging wil zich blijven ontwikkelen als kennis- en inspiratieplatform voor haar leden en verder professionaliseren. Concrete plannen daartoe, zoals het oprichten van een VvKR Academy naast de al bestaande kennis- en ontwikkelingsdagen, werden gepresenteerd.

Introductie Starterskit
Parallel aan de algemene ledenvergadering liep tijdens dit VvKR-lustrum een speciale masterclass voor startende reisorganisaties met meer dan 50 deelnemers. ‘VvKR is de branchevereniging voor reisondernemers die zich bezighouden met kleinschalig toerisme, maar we merken dat ook startende reisorganisaties ons goed weten te vinden. Een paar maal per week ontvangen we telefoontjes en email van mensen die overwegen een reisorganisatie te starten. Ja, ook het afgelopen ‘corona-jaar’ bleven deze vragen komen', aldus Marleen Nijdam, bestuurslid en samen met Ton Brinkman initiatiefnemer van de lustrumdag. In 2022 gaat VvKR dan ook een speciale starterskit introduceren.

Het reisjaar 2022
Gedurende de dag waren er naast de ALV en het VvKR-Congres ook twee informatieve bijeenkomsten voor de leden. Thema’s waren: Corona en recht – ‘Een goede voorbereiding voor reisjaar 2022’ en Online salesproces verbeteren - ‘Moeiteloos online reizen verkopen in minder tijd’. De beide sprekers, Paul Otto van Kompas Juristen en Wendy Assenberg van Eijsden van Build Your Travel Bizz, deelden hun kennis zodat de VvKR-leden hier hun voordeel mee kunnen doen.

Prikkelende stellingen tijdens VvKR-congres
Tijdens het afsluitende VvKR-congres werden door diverse prominente sprekers uit de toeristenbranche prikkelende stellingen neergelegd. Er vond een discussie met het publiek plaats over bijvoorbeeld: ‘CO-2 compensatie is geen oplossing voor duurzaamheid’, ‘Kleine reisorganisaties moeten het toerisme van de toekomst vormen en niet wachten tot de reiziger om dit aanbod vraagt’, of ‘We must be the best of the bad guys’. Louis Frankenhuis van de Reisfabriek maakte de opmerking: 'Waarde toevoegen is het enige dat telt in de wereld van toerisme' en Andrew Morton, TravelEssence, stelde: ‘De klant heeft behoefte aan een story en herinnering. Aan persoonlijk contact’ – opmerkingen die onze leden meer dan begrijpen en onderschrijven.

Door en voor de leden
Uiteraard was er tijd voor een korte terugblik want VvKR is trots op de ontwikkeling die in 10 jaar is doorgemaakt. Brinkman: ‘We zijn trots op de enorme groei voor wat betreft het aantal leden, de positie die we nu innemen in de branche maar vooral ook op de rol die we spelen in de ondersteuning van onze leden. Denk aan informatievoorziening, inkoopvoordelen, als netwerkplatform en nog veel meer. Met dank aan onze partners maar ook aan alle leden die op wat voor manier dan ook een bijdrage leveren om dit allemaal mogelijk te maken’.

Oprichting VvKR in 2011
De Vereniging voor Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) is in januari 2011 opgericht om op te komen voor de belangen van kleinschalige en kleine reisorganisaties/touroperators. Destijds was er behoefte aan alternatieven om, naast de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), de verplichte garantiestelling te regelen. Vandaag de dag zijn we uitgegroeid tot een vereniging van 419 kleinschalige reisorganisaties.

De bijeenkomst vond plaats in het Spoorwegmuseum waar aan alle geldende Corona regels werd voldaan.
 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Nathalie D’Alessandro, Woordvoerder van VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties)
Telefoon 06-34 05 39 62 of via nathalie@vvkr.nl.

Bijlage 1: Wordbestand persberichtJubilerend VvKR blikt vol goede moed vooruit: ‘Opgeven is geen optie!’

Bijlage 2: foto sfeerimpressie VvKR-Lustrum 19 nov2021  

Bijlage 3: afbeelding logo VvKR 10 jaar

Bijlage 4: foto Jacco Vonhof en Judith Tielen op VvKR-Congres

Bijlage 5: foto Workshop tijdens VvLR-Lustrum

Over VvKR:VvKR is een vereniging waarin zich meer dan 400 reisspecialisten verenigd hebben. Het zijn kleinschalige reisspecialisten met een grote kennis van de bestemmingen. Alle leden die pakketreizen aanbieden zijn aangesloten bij een reisgarantieregeling zoals STO-Garant, GGTO, VZR Garant of SGR. Dit wil zeggen dat reizigers verzekerd zijn wanneer de touroperator waar de vakantie is geboekt failliet gaat. De reiziger krijgt dan de vooruitbetaalde reisgelden terug. Tevens hebben alle VvKR-reisspecialisten die pakketreizen aanbieden ook een verplichte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor reisorganisaties/touroperators. Deze aansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan personen en/of zaken en de daaruit voortvloeiende gevolgschade mocht er onverhoopt tijdens de reis iets gebeuren.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \