Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Reisspecialisten betreuren paniek rondom vliegverbod Zuid-Afrika

Zaterdag 27 november 2021

PERSBERICHT

Op het moment dat reizen naar verre bestemmingen weer mondjesmaat op gang komen krijgen reisspecialisten van VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties) opnieuw  een harde klap te verduren nu de Nederlandse overheid spreekt over een vliegverbod uit  de zuidelijke landen van Afrika.

“De situatie lijkt op die van vorig jaar. Het is jammer dat daar geen lessen uit geleerd zijn“ hoort VvKR van haar leden die gespecialiseerd zijn in Zuid-Afrikaanse landen. Zij betreuren de paniek die onmiddellijk wordt gezaaid.
 
“Het woord vliegverbod vinden we niet goed gekozen. Deze woordkeuze zorgt voor veel onnodige onrust bij onze leden en hun klanten.” aldus VvKR-woordvoerder Nathalie D’Alessandro, “Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt dat zij wel naar Nederland kunnen vliegen. Hetzelfde geldt voor mensen uit EU- en Schengenlanden die op doorreis zijn naar het land waar ze wonen.”
 
Geen financiële steun
De reiswereld stortte maart 2020 volledig in en is nog lang niet hersteld. Met name aanbieders naar verre bestemmingen hebben het zwaar te verduren en in het bijzonder de kleinschalige reisspecialisten die vanuit huis hun bedrijf runnen. Zij zijn al bijna twee jaar de dupe omdat ze geen overheidssteun kregen en het is zeer de vraag of dat nu wel gaat gebeuren.
 
Reden is onveranderd de voorwaarde van een apart vestigingsadres voor het bedrijf. Het Ministerie van Economische Zaken stelt dit binnen de regeling TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten voor ondernemingen), waarop wel enkele uitzonderingen werden gemaakt voor andere branches zoals autorijscholen en kermisexploitanten.
 
Al bijna twee jaar pleit VvKR bij politiek Den Haag voor compensatie van inkoop- en annuleringskosten van haar zwaar getroffen leden, maar nog steeds baat deze lobby niet. Het gaat om meer dan 200 bij VvKR aangesloten reisorganisaties en daarnaast een paar honderd zelfstandig reisondernemers (ZRO) die niet bij VvKR zijn aangesloten. Dit zijn veelal eenmanszaken die gedwongen zijn te leven van leningen of spaar- en pensioengeld.
 
Eerder deze week heeft VvKR-voorzitter Ton Brinkman van VvKR wederom het Ministerie van Economische Zaken dringend verzocht om aanpassing van deze onredelijke en onbillijke opstelling van de overheid.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Nathalie D’Alessandro, Woordvoerder van VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties)
Telefoon 06-34 05 39 62 of via nathalie@vvkr.nl.

Bijlage 1: word-document Wordbestand persbericht: Reisspecialisten betreuren paniek rondom vliegverbod Zuid-Afrika

Bijlage 2: foto sfeerimpressie Afrika, foto gemaakt door Harshil Gudka via Unsplash.

Over VvKR:VvKR is een vereniging waarin zich meer dan 400 reisspecialisten verenigd hebben. Het zijn kleinschalige reisspecialisten met een grote kennis van de bestemmingen. Alle leden die pakketreizen aanbieden zijn aangesloten bij een reisgarantieregeling zoals STO-Garant, GGTO, VZR Garant of SGR. Dit wil zeggen dat reizigers verzekerd zijn wanneer de touroperator waar de vakantie is geboekt failliet gaat. De reiziger krijgt dan de vooruitbetaalde reisgelden terug. Tevens hebben alle VvKR-reisspecialisten die pakketreizen aanbieden ook een verplichte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor reisorganisaties/touroperators. Deze aansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade aan personen en/of zaken en de daaruit voortvloeiende gevolgschade mocht er onverhoopt tijdens de reis iets gebeuren.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \