Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Hoe kies je een goede yogavakantie?

Maandag 30 januari 2023

Dat op vakantie gaan goed en gezond voor je is hoeven we je vast niet te vertellen. Reizen maakt immers gelukkig is wetenschappelijk bewezen. Steeds meer mensen zoeken in deze drukke en snelle maatschappij naar innerlijke rust. En waar kan je dit het best vinden? Juist, op een mooie ontspannen yoga reis of yoga retraite!

Een yogavakantie is een cadeau aan jezelf

Niet voor niets zien we al jaren een toename van het aanbod aan yogavakanties en -retreats. Een yogareis is immers een cadeau aan jezelf. Je gunt het jezelf om je even terug te trekken uit het dagelijkse bestaan en om je te concentreren op het beoefenen van yoga. In een mooie, comfortabele en makkelijke omgeving creëer je rust en krijg je inzicht in je eigen innerlijke groei.

Boek een veilige yogavakantie

Er is genoeg keuze wanneer je opzoek gaat naar een yoga vakantie, yoga retraite of een yga reis. Naast professionele reisorganisaties bieden ook veel yogascholen en -studio’s yoga reizen aan. Wat is fijner dan met je eigen yogadocent op yoga reis te gaan?

Een goede yogadocent is echter niet meteen een goede reisorganisator of reisbegeleider. Er komt immers veel kijken bij het organiseren van een goede en veilige reis. Bovendien krijgt je als yoga-leraar te maken met wetten en regelgeving die ervoor zorgt dat jij als klant veilig op reis kan.

Dus hoe kies ik nu een goede yoga reis?

Wanneer je een yogareis boekt wil je echt kunnen ontspannen en loslaten. Dan ga je natuurlijk op reis met een (reis)organisatie of yogaschool die alles wettelijk goed voor elkaar heeft. 

In Nederland zijn een aantal reisorganisaties die zijn gespecialiseerd in het organiseren van yogavakanties en yogaretraits. Deze organisaties kennen niet alleen de wettelijke regels, maar weten ook precies hoe je veilig een reis kan organiseren. De reizen worden op een op een professionele manier voorbereid en begeleid. Bovendien zijn ze goed op de hoogte van de pakketreis regelgeving en voldoen ook aan alle wettelijke voorwaarden. En natuurlijk huren ze voor yogalessen deskundige en gediplomeerde yogadocenten in.

Maar wat is dan een pakketreis?

Een pakketreis is een reis die uit minimaal twee reisdiensten bestaat en langer dan 24 uur duurt. Meestal is dit een overnachting en daarnaast vervoer of een andere dienst. Een yogareis valt hier ook onder. Ook als je zelf het vervoer moet regelen, omdat bij de reis ook de yogalessen zijn inbegrepen. Bovendien worden er daarnaast  vaak andere activiteiten georganiseerd.

Waar moet ik op letten als ik een yoga reis boek?

Bij elke vakantie of reis die je boekt moet je controleren of de reisorganisatie aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Datzelfde geldt ook wanneer jij een yoga vakantie of yoga reis boekt.

1) Is de organisatie aangesloten bij een garantieregeling?

Let allereerst goed op of de organisatie waar je de yogareis boekt is aangesloten bij een garantieregeling of een garantiefonds. Elke organisatie of bedrijf in Nederland (of de EU) die een pakketreis aanbiedt is verplicht te beschikken over een goede garantieregeling. Deze garantieregelingen zorgen ervoor dat wanneer de organisatie in financiële problemen komt, voor vertrek dat de betaalde reissom terugkrijgt. En wanneer je al op vakantie bent, jij jouw reis kan afmaken en na afloop weer naar huis kan vliegen.

Denk bijvoorbeeld aan STO Garant, GGTO, VZR Garant of SGR. Maar er wordt vaak vergeten hier ook op te letten bij het boeken van een yogareis. 

2) Heeft de organisatie een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Daarnaast wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de organisatie correct is verzekerd, want dan ga je pas goed ontspannen op reis. Als er onderweg iets gebeurt wil je immers niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Vraag daarom altijd goed na of de organisatie waar jij jouw yogavakantie wilt boeken hun pakketreisactiviteiten goed heeft verzekerd.

3) Sluit zelf altijd een goede reis- en annuleringsverzekering af

Tenslotte sluit je natuurlijk ook zelf een reis- en annuleringsverzekering af, zoals je bij elke vakantie of reis doet. Hiermee ga jij optimaal beschermt en veilig op reis.

Yoga reis boeken

Onze kleinschalige reisspecialisten staan trouwens te trappelen van enthousiasme om jou te helpen bij het plannen van een perfecte yogareis. Zoek op ons thema Yogareizen naar jouw ideale yoga-reisorganisatie.

Gelden bovenstaande voorwaarden ook voor mijn eigen yogaschool?

Jazeker! Wanneer jouw eigen yogadocent een yogareis organiseert, ook als is het maar één of twee keer per jaar, valt deze reis onder de pakketreis-wetgeving. Zij moeten dus aan dezelfde wettelijke regels voldoen als andere (reis)organisatie die pakketreizen verkopen. Alleen dan kan jij op een ontspannen en veilige manier van jouw yogareis genieten.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \