Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Kleinschalige reisspecialisten vinden in Brussel gehoor

Maandag 19 juni 2023

PERSBERICHT

19 juni 2023 - VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties) heeft een luisterend oor gekregen bij Europees commissaris Didier Reynders en zijn ambtenaren. Vrijdag 16 juni werd in Brussel een afvaardiging van VvKR gehoord in de vorm van ondernemers Carolien Halm (Sri Lanka Op Reis) en Kim Nooyens (Reisbrigade). Beiden zijn eigenaar van een kleinschalige reisorganisatie. Vanuit hun praktijkervaring legden zij uit waarom het voorstel voor het schrappen van aanbetaling op vakanties van tafel moet.

De Europese pakketreis wetgeving ligt op dit moment onder een vergrootglas. Omdat reizigers tijdens de pandemie hun geld laat of niet terugkregen van Europese reisorganisaties, bereidt de Europese Commissie nu een propositie voor om de consument beter te beschermen. Waar de parlementariërs in Brussel precies de wet willen herzien is nog niet duidelijk, behalve dat er sprake is om een aanbetaling van reizigers te beperken naar maximaal 20%, of helemaal weg te laten. Dankzij lobbywerk van VvKR samen met ANVR, MKB Nederland en VNO-NCW is het gelukt in gesprek te komen met het Europese kabinet Didier Reynders die deze wetgeving behandelt. Uit naam van alle VvKR-leden mochten reisspecialisten Carolien en Kim vertellen over de gevolgen van het eventueel wegvallen van aanbetalingen door reizigers.

Gevolgen wegvallen aanbetaling

Problematisch voor de kleinschalige reisbranche zijn de niet-restitueerbare aanbetalingen die telkens meer accommodaties vragen. Bijvoorbeeld voor exclusieve lodges in Afrika, Nieuw-Zeeland en Canada. Of de volledige betaling voor een zogenaamde ‘gorilla permit’. Dat is een vergunning waarmee toeristen kunnen deelnemen aan een trekking waarbij je op zoek gaat naar gorilla's in Oeganda of Rwanda. Een substantieel aantal kleinschalige reisondernemers aangesloten bij VvKR overweegt te stoppen of hun prijzen te verhogen wanneer zij geen aanbetalingen meer mogen vragen aan hun klant. Voor de meeste ondernemers in de kleinschalige reisbranche is het onmogelijk zelf alles voor te financieren, want banken verstrekken hiervoor geen krediet.

Nederlandse pakketreiziger goed beschermd

Ton Brinkman (voorzitter VvKR) meldt: “Het is ook onredelijk dat Brussel een wetgeving wil wijzigen naar aanleiding van de pandemie, die uitzonderlijk en op zichzelf staand was. Aan de andere kant begrijpen wij het standpunt van de parlementariërs. Want in lang niet alle Europese lidstaten is het zo goed geregeld als in Nederland waar de consument al beschermd is bij het boeken van een pakketreis.” In ons land zijn reisorganisaties bij wet verplicht om deel te nemen aan een garantiefonds, zodat in geval van faillissement klanten altijd hun vooruitbetaalde geld terugkrijgen.

Herziening vervoerswet

Brinkman vindt het ook moeilijk te verkroppen dat luchtvaartmaatschappijen niet onder de zekerheid van een garantiefonds vallen. “Daarmee rust de financiële verantwoordelijkheid van vluchtannuleringen ook op de schouders van de reissector. Gelukkig werd in Brussel meegedeeld dat herziening van de wet op de pakketreizen samen zal lopen met een aanpassing van de wetgeving vervoer, waar luchtvaartmaatschappijen onder vallen.”

Reiswereld renteloze bank

Luchtvaartmaatschappijen vragen nu bij boeking betaling van het gehele bedrag vooraf. Terwijl reisbemiddelaars, die vluchten boeken voor hun klanten, volgens de wet op pakketreizen aansprakelijk zijn de klant terug te betalen als een airline failliet gaat. Reisondernemers treden op deze manier in wezen op als renteloze banken voor luchtvaartmaatschappijen.

Kleinschalig reizen

Het team in Brussel heeft aandachtig geluisterd naar de Nederlandse reisondernemers. Zij kregen in een constructief gesprek ruim de tijd hun verhaal te doen en voorbeelden te geven om duidelijk te maken waarom een beperking van de aanbetaling niet werkt voor de meeste van de 450 bij VvkR aangesloten reisorganisaties. Juist omdat het om kleinschaligheid gaat en elke reis anders is, vraagt dit om maatwerk. Ook in wetgeving.


Meer informatie 

Voor meer informatie:

Klik hier voor de brief die VvKR op 9 juni jl. naar Didier Reyners stuurde.

Bijlage 1: Word-bestand Kleinschalige reisspecialisten vinden in Brussel gehoor

Bijlage 2: Afbeelding Delegatie bezoek EU-commissie 16 juni 2023

Noot voor de redactie:

Bijgesloten foto: alleen te gebruiken voor eenmalige publicatie bij dit persbericht.

Contact kunt u opnemen met:

Nathalie D’Alessandro, Woordvoerder van VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties)
Telefoon 06-34 05 39 62 of via nathalie@vvkr.nl.

VvKR is de branchevereniging waarin zich inmiddels 450 reisspecialisten hebben verenigd. Het zijn kleinschalige reisspecialisten met een grote kennis van de bestemmingen. Alle leden die pakketreizen aanbieden zijn aangesloten bij een reisgarantieregeling zoals STO Garant, GGTO, VZR Garant of SGR. Tevens hebben alle VvKR-reisspecialisten die pakketreizen aanbieden ook een verplichte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor reisorganisaties/touroperators.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \