Naar welk land gaat jouw volgende bijzondere vakantie?

Reisbureauregeling

Administratieve verplichtingen

Als de reisbureauregeling voor jou geldt, moet je rekening houden met de volgende administratieve verplichtingen:
Uit de administratie moet blijken of je de winstmarge per tijdvak of per reis berekent. Aan de gekozen berekeningsmethode bent je ten minste 5 jaar gebonden.
Voor een reisdienst vermeldt je op jouw factuur geen btw, maar wel ´bijzondere regeling reisbureaus´.  Bron:belastingdienst

Bent je ondernemer in de reisbranche? Dan vallen jouw diensten vanaf 1 april 2012 mogelijk onder de nieuwe reisbureauregeling. Deze regeling geldt in alle EU-landen voor leveranciers van reisdiensten.
De reisbureauregeling is een nieuwe (april 2014) btw-regeling die geldt als je reisdiensten verkoopt. Dit is het geval als je 1 of meer onderdelen van een reis inkoopt bij andere ondernemers en op eigen naam verkoopt aan reizigers. De reisbureauregeling houdt onder meer in dat je btw betaalt over jouw winstmarge op reisdiensten, in plaats van over de totaalprijs van de reisdienst. Daar staat tegenover dat de btw op reisdiensten niet volledig aftrekbaar is.

Met reisbureau bedoelen wij (lees de belastingdienst) niet alleen ondernemers die als reisbureau bekend zijn. Ook andere ondernemers die reizen of vakanties op eigen naam verkopen, kunnen onder de regeling vallen. Bijvoorbeeld een touroperator, of een school of vereniging die een volledig verzorgde reis verkoopt aan leerlingen of leden.

Nieuwe wetgeving 1 april 2015

Vanaf 1 april 2015 is de wetgeving veranderd. Joanna Rossa (j.rossa@joannarossa.nl) schreef voor VvKR een uitgebreid verhaal