Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

De 10 lekkerste landen ter wereld

Donderdag 11 juni 2020

Wat is er nu leuker dan het proeven van traditionele gerechten tijdens je reis? Wij vinden het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties van ingrediënten één van de tofste dingen van reizen. Dit zijn volgens onze reisspecialisten dé 10 landen met het beste en lekkerste eten.

1) Italië

Bijna iedereen kent de Italiaanse keuken met haar overheerlijke verse pasta’s met de lekkerste sausen, knapperige pizza’s, verrukkelijke ovengerechten zoals lasagne en cannelloni maar ook de geweldige vleesgerechten met rund, kip of lamsvlees en natuurlijk niet te vergeten de goddelijke toetjes als tiramisu, panna cotta en het alom bekend schepijs.

2) Mexico

De keuken van Mexico staat bekend om zijn heerlijke smaken en staat bij velen op het lijstje van ‘favoriete keuken’. Een geliefd gerecht van velen is de traditionele Mole Poblano! De Mole Poblano bestaat uit verschillende soorten gedroogde chilipepers met cacao erin en wordt vaak met kip en tortilla’s geserveerd. Een aanrader is om de Mole Poblano in Puebla te eten bij de restaurants van Mesón Sacristía de la Compañia of Casa Reyna. Bij Mesón Sacristía is het ook mogelijk om een kookworkshop te volgen. Samen met een lokale chef ga je de markt op om de verse ingrediënten in te kopen en leer je de traditionele Mole Poblano te bereiden. Daarna is het smullen maar!  

3) Ecuador

Staat Ecuador op je reiswensen lijstje, dan kun je er bijna niet omheen: Ceviche (of lokaal Cebiche). In zijn meest eenvoudige vorm een visgerecht waarbij de vis wordt gegaard in een marinade van zuur (bijvoorbeeld limoen) en chilipepers. Het gerecht kent veel variaties met diverse vissoorten en toevoeging van meerdere ingrediënten. Daarnaast kennen we tegenwoordig ook vegetarische ceviches of vleesgerechten bereid met dezelfde gaartechniek. In Peru is de ceviche uitgeroepen tot nationaal gerecht en sinds 2008 viert men zelfs op 28 juni de ‘Día Nacional de Cebiche’. In Ecuador is er weliswaar geen nationale feestdag, maar de liefde van de Ecuadoraan voor dit heerlijke gerecht is er niet minder om. Er zijn zelfs stemmen die beweren dat de oorsprong van ceviche wellicht in Ecuador ligt. De bereiding in beide landen is geheel verschillend en daarmee het perfecte uitgangspunt voor een grote rivaliteit. Spreek je met een Peruaan over de fantastische ceviche die je in Ecuador hebt gegeten en hij zal je meewarig aankijken. Laat je een Ecuadoraan weten dat je de ceviche in Peru lekkerder vindt, dan zal hij vol ongeloof met zijn ogen rollen en je liefst meteen meenemen naar een lokaal restaurant om het tegendeel te bewijzen.

4) Marokko

De allerlekkerste soep van Marokko is Harira. Het is een van dé nationale gerechten van het land. Naast dat het een hele lekkere soep is, is het ook nog eens een erg voedzaam soepje, het bevat namelijk de hele maaltijdschijf. Naast Harira staat Marokko ook nog bekend om vele andere heerlijkheden. Wat te denken van Pastilla; een hartig-zoete pastei van filodeeg gevuld met gekruid kippenvlees en gezoete amandelen. Ook niet te vergeten de traditionele couscous. Amlou; een geliefde dip onder de Berberbevolking in Marokko. De combinatie van geroosterde amandelen, zoete honing en pure arganolie maakt dat de pasta op je tong smelt. Een ware smaaksensatie die je zeker geproefd wil hebben!

Of probeer Msemmen; een traditionele Marokkaanse pannenkoek die vaak bij het ontbijt geserveerd wordt. De msemmen wordt geserveerd met boter, jam of marmelade. Maar vaak zie je ook hartige vullingen op of in de pannenkoek, zoals groenten, kaas of kip. En natuurlijk Tajine, ook een absolute favoriet. In Marokko bestaan er honderden varianten van tajine, een schotel met groenten, vlees, vis of kip. Tajine is het meest geconsumeerde gerecht in Marokko. De meest bekende tajine zijn met vlees en groenten en tajine met gehaktvlees en eieren.

5) Rusland

Misschien is Rusland niet een land waar je direct aan denkt bij lekkerste landen ter wereld, maar ook dit land heeft heerlijke gerechten. Denk bijvoorbeeld eens aan de Blini. Dit is een typisch Russisch pannenkoekje (vergelijkbaar met een Franse crêpe of onze eigen pannenkoek) dat je met je favoriete ingrediënten vult. Met groente en aardappels, vis of vlees. Maar een zoete versie met honing of jam en zure room is ook heerlijk. Je kunt het pannenkoekje net zo overdadig maken als je wilt: de ene keer gewoon aardappels en kaas, de andere keer zalm met kaviaar. De Blini is populair in de meeste landen van de vroegere Sovjet-Unie: je vindt dit pannenkoekje bij het ontbijtbuffet, het eetstalletje op de hoek en op de menukaart van luxe restaurants. Als deze regio je reisdoel is kom je de Blini vast een keer tegen.

6) Indonesië

Als er iemand lekker kan koken dan zijn het Indonesiërs wel. Van minimale ingrediënten kunnen zij de lekkerste dingen maken. Elke eiland heeft zijn eigen specialiteit. De basis van elk gerecht is witte rijst of nasi goreng, dit wordt zelfs gegeten als ontbijt! De wereldberoemde saté bestaat hier uit varken, kip, geit of vis. Nergens eet je de saté zo lekker als in Indonesië zelf. Ook de traditionele satésaus is hier overheerlijk en naar onze mening veel lekkerder dan wij deze kennen. Ingrediënten die kenmerkend zijn voor veel gerechten zijn kokos, diverse kruiden zoals djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer (kurkuma), koenjit (geelwortel), ketoembar (korianderzaden), sereh (citroengras) en chilipepers. Één van de meest bekende en ook één van de lekkerste gerechten uit Indonesië is wellicht rendang (stoofgerecht uit West-Sumatra) en babi guling (geroosterd speenvarken van Bali). Door het hele land vind je ook de welbekende zoete lekkernij spekkoek. Indonesië beschikt over vele eetstalletjes (warungs) langs de kant van de weg, waar je de allerlekkerste gerechten kunt kopen.

7) Argentinië

Als je van vlees houdt dan is Argentinië het land waar je beslist eens heen moet reizen, want wat kun je hier geweldig vlees eten! De kwaliteit van het vlees is dan ook niet voor niets wereldberoemd. Leuk weetje; Argentijnen eten gemiddeld 65 kg. vlees per jaar en dan vooral rundvlees van de grill of open vuur (adado). Andere lekkernijen in Argentinië zijn de empanadas (gevulde en gefrituurde deeghapjes) en choripán (broodje Argentijnse chorizo met chimichurri) die je op straat vindt in Buenos Aires.

8) India

‘You love it or hate it’, er zit eigenlijk weinig tussenin als je de meningen hoort van reizigers die India hebben bezocht. Het Indiaanse eten staat vooral bekend om de vele kruiden die gebruikt worden. Zo beschikkende de wereldberoemde curries over minimaal 15 exotische kruiden. Naast de curries vind je er ook tandoori kip (een kip gerecht bereid door kip gemarineerd in yoghurt en kruiden wat vervolgens in een cilindrische klei oven gegaard wordt), biryiani schotels (een gemengd rijstgerecht), linzensoepen, samosa’s (een kruidig warm deeggerecht met onder andere aardappel) en de lekkerste chutney’s. Dit is veelal de keuken van noord India. In het zuiden van India wordt er juist veel meer met vis, kokos en bananenbladeren gekookt.

9) Frankrijk

Frankrijk is op veel gebieden een favoriete bestemming qua eten en drinken. Dit land biedt een diverse keuken en is uitermate geschikt voor de Bourgondiër. Natuurlijk is Frankrijk bekend om de lekkerste croissants en stokbroden, maar ook vanwege escargots, veel verschillende soorten kazen en de traditionele macarons (kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling in de meeste bijzondere smaken die je je maar kunt bedenken). Het eten wordt eigenlijk ook altijd wel gecombineerd met een smaakvolle wijn. De Franse bevolking eet voornamelijk buiten de deur, dus doe gezellig met ze mee en probeer de vele verschillende restaurantjes uit!

10) Noorwegen

Noorwegen heeft volgens het land de lekkerste taart van de wereld. De Noorse Hulda Ottestad runde in het midden van de jaren 1930 met haar zus een café waarvoor ze voor 200 kronen, destijds een enorm bedrag, het recept kocht van een amandeltaart die in die tijd populair was als gebak tijdens de Kerstdagen. Het recept bevatte nogal veel amandelen waardoor hij duur was om te maken. Daarom werd het recept aangepast en de naam van de taart omgedoopt tot ‘Kvæfjordkake’, naar de gemeente waar de zussen vandaan kwamen. In september 2002 werd in een Noors radioprogramma een verkiezing gehouden voor de lekkerste taart van Noorwegen, waarop de Kvæfjordkake tot winnaar werd uitgeroepen. De Noren vinden de taart zo lekker dat hij sindsdien nationaal bekend staat als ‘Verdens beste’ (beste van de wereld). De taart bestaat uit een laag cake, vanille crème, opgeklopt eiwit met suiker en amandelen. Kvæfjordkake wordt beschreven op Wikipedia, heeft zelfs een eigen website en wordt bezongen in een lied van Ola Bremnes.

Culinaire reizen

Het water loopt ons al in de mond van deze overheerlijke gerechten! Dat wordt smullen! Een belangrijk onderdeel van het optimaal genieten van deze bijzondere lekkernijen is ook de setting waarin je er van geniet. Zo bieden veel van onze reisspecialisten ook hele bijzondere ervaringen aan in combinatie met eten. Wat denk je bijvoorbeeld van zelf je ingrediënten kopen op de lokale markt, je hout voor het vuur sprokkelen om vervolgens je eigen maaltijd in de Afrikaanse bush te maken. Simpel maar reken maar het goed smaakt bij het kampvuur met mensen van over de hele wereld. Of samen met een lokale familie in Sri Lanka de lekkerste gerechten bereiden en thuis bij familie zelf opeten.

Wil je graag eens een culinaire reis maken? Bekijk dan eens welke VvKR-reisspecialisten de lekkerste Culinaire Reizen aanbieden. Of wil je op reis naar een van de genoemde bestemmingen om deze speciale gerechten zelf te proeven? 

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \