Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Help mee aan een plastic-vrije reiswereld

Maandag 05 oktober 2020

Herken je dat? Je bent op een mooie bestemming op vakantie, maar helaas zie je dat de omgeving vervuild is geraakt door veel plastic, waardoor je bestemming ineens een stuk minder aantrekkelijk is. Plastic afval is op veel plekken in de wereld een groot probleem. Dit geldt met name voor landen en bestemmingen waar men niet goed is toegerust op de verwerking van plastic afval: ontwikkelingslanden, afgelegen berggebieden, etc. Wegwerpplastic is lastig om te recyclen, het blijft langdurig aanwezig in de natuur en het komt in de lokale voedselketen terecht. En toerisme zadelt dit soort bestemmingen vaak alleen maar met nog meer plastic op! Wist je dat je als bezoeker van deze bestemmingen zelf ook heel goed kan helpen om dit probleem mee op te lossen?

Reduce, Reuse, Recycle

Gelukkig zijn er steeds meer landen die maatregelen nemen tegen wegwerpplastic. Kenia heeft bijvoorbeeld een totaal verbod op plastic tassen en het eiland Bali verbiedt sinds kort plastic tassen, rietjes en styrofoam bakjes. Maar dat is zeker niet voldoende, want nog steeds zijn er heel veel andere vormen van plastic in gebruik. Voor wegwerpplastic gelden daarom de drie R’s: Reduce, Reuse, Recycle (verminderen, hergebruiken, recyclen). Voor reizigers is het zaak om zo min mogelijk bij te dragen aan het plastic-probleem op bestemmingen!

Reisorganisaties tekenen Plastic Pledge

MVO Nederland werkt sinds 2018 samen met Nederlandse reisorganisaties, om plasticafval in de toeristische sector terug te dringen (kijk hier) Uit deze samenwerking kwam in 2019 de Plastic Pledge tot stand, een internationale intentieverklaring om wegwerpplastic zoveel mogelijk te verminderen. De VvKR tekende deze verklaring en ook veel VvKR-leden deden hieraan mee.

Tips om als toerist plastic te vermijden

Wat kun je als reiziger doen om plastic afval te vermijden tijdens je reis?
De eerste stap is eenvoudig: neem zelf zoveel mogelijk alternatieven voor wegwerpplastic mee: een draagtasje (zodat je nooit plastic zakjes hoeft aan te nemen), een waterfles (die je kan bijvullen met drinkwater, zodat je geen plastic flesjes hoeft te gebruiken), toiletartikelen in grote verpakkingen (zodat je geen plastic flacons of andere wegwerp-toiletartikelen hoeft te gebruiken), een waszak (zodat je geen plastic hotel-waszakken hoeft te gebruiken), herbruikbare rietjes, bijvoorbeeld van staal of papier (zodat je geen plastic rietjes hoeft te gebruiken), herbruikbaar eetgerei (zodat je geen plastic wegwerpartikelen hoeft te gebruiken, bijvoorbeeld bij excursies).
De tweede stap: overleg met jouw reisorganisatie welke specifieke maatregelen je kan treffen voor jouw bestemming. De reisorganisatie zal doorgeven wat je kan verwachten aan faciliteiten op de bestemming en aan welke specifieke zaken je zeker nog moet denken.
De derde stap: zit je toch plastic afval tijdens jouw reis dat je niet kan voorkomen, probeer dit waar mogelijk bij je te houden en mee terug te nemen naar Nederland. Het kan hier meestal beter verwerkt worden dan op je reisbestemming.
 
Samen kunnen we zorgen voor een wegwerpplastic-vrije reiswereld!

Wil je meer weten over hoe je al toerist bewust kan reizen en daarbij zo min mogelijk schade geeft aan je bestemming? Lees dan ook onze volgende blogs:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \