Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Duurzaam het water in

Vrijdag 30 april 2021

Wie droomt er momenteel niet van? Een fijne strandvakantie… Heerlijk de zon op je huid voelen, genieten van een koel drankje en zo nu en dan even de zee in om te snorkelen of te duiken en te genieten van al het moois onder water.

De onderwaterwereld is prachtig maar ook erg kwetsbaar. De kleinschalige reisspecialisten van VvKR vinden duurzaamheid erg belangrijk. Natuurlijk willen ze je graag de mooiste plekjes op de wereld laten zien en ervaren, maar het behoud ervan is net zo belangrijk! Zo zorgen we er met goede voorlichting en advies graag voor dat we zo weinig mogelijk impact op het onderwaterleven veroorzaken.

Wist je bijvoorbeeld dat een normaal product als zonnebrandcrème grote schade kan aanrichten onder water? In deze blog leggen we je uit hoe het zit en geven we je een paar eenvoudige tips die er voor zorgen dat jij als reiziger goed voorbereid en milieubewust op reis kunt gaan naar zee & zon.

Koraalvriendelijke zonnebrandcrème

Sinds een aantal jaren is bekend dat zonnebrandcrème schadelijk kan zijn voor koraal. Dat komt door de UV-filters in de crème, oxybenzone en octinoxate. Deze stofjes versnellen het bleken van koraal en beïnvloeden het vermogen van koralen om zich te beschermen tegen virussen.

Een deel van de zonnebrandcrème die je op je huid smeert komt tijdens het zwemmen terecht in het water. Jaarlijks komt dat neer op zo’n 14.000 ton. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat één druppel op 16 miljoen liter water (dat zijn ruim 6 olympische zwembaden) al effect heeft op koraal. Gelukkig zijn er steeds meer zonnebrandcrèmes te koop die deze schadelijke UV-filters niet hebben.

Verantwoord duiken en snorkelen

Voor wie op reis gaat naar landen waar je prachtig kunt snorkelen en duiken is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen, zodat de kleurrijke koraalriffen in tact blijven en dit ook voor toekomstige reizigers nog een absoluut hoogtepunt van hun vakantie kan zijn.

Hoe gaaf is het om eens in je leven te duiken of snorkelen in het Great Barrief Reef? Helaas loopt het Great Barrier Reef, evenals andere koraalriffen ter wereld, groot gevaar en dreigt het zelfs helemaal te verdwijnen. Dat wil niet zeggen dat je niet meer kunt duiken en snorkelen, maar wees wel voorzichtig. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het koraal niet aanraakt en je geen afval achterlaat in het water.

Voorkom plastic in het water

Sommige landen proberen het plastic gebruik gelukkig al zoveel mogelijk te reduceren maar in veel landen wordt ook nog steeds wel veel plastic gebruikt. Bijvoorbeeld alleen al voor drinkwater omdat dit niet uit de kraan komt zoals bij ons. Zelf kun je het gebruik van plastic beperken door bijvoorbeeld een hervulbare drinkfles mee te nemen, plastic tasjes te weigeren en je eigen herbruikbare boodschappentas meenemen en geen plastic rietjes te gebruiken. Gooi je afval uiteraard alleen maar weg in afvalbakken, zijn die er niet hou je afval dan zolang bij je. 

Wees zuinig met water op reis

Schoon (drink)water is lang niet overal zo gewoon als in Nederland. Wees zuinig met je watergebruik op reis: douche kort, gebruik je handdoeken meerdere keren zodat ze minder gewassen hoeven te worden, laat de kraan niet onnodig lang open staan tijdens bijvoorbeeld het tandenpoetsen, je handen wassen of het afwassen. Nog een andere eenvoudige tip om water te besparen op reis: neem kleding mee dit je samen kunt wassen, zodat je minder wasjes hoeft te draaien. De keuze in eco-vriendelijke hotels kan ook bijdragen aan het zuiniger zijn met water, aangezien zij al bewust omgaan met water in het algemeen.

Wil je je graag nog meer verdiepen in hoe jij verantwoord kunt genieten op reis? Lees dan ook eens onze blog over Het nieuwe reizen: Duurzaam genieten.

Deze blog is samengesteld met input van de VvKR Werkgroep Duurzaam.

Wat doet de VvKR Werkgroep Duurzaam?

Het verduurzamen van toerisme is momenteel een van de grote uitdagingen voor onze sector. Wat is duurzaam toerisme precies? Eenvoudigweg draait het om de 3 P’s: People (zorg voor mensen & sociaal-culturele aspecten), Planet (zorg voor natuur & milieu) en Prosperity (zorg voor goede arbeidsomstandigheden & gedeelde welvaart).

VvKR werkt aan duurzamer toerisme door onder andere:

  • De werkgroep VvKR Duurzaam, die beleid en activiteiten organiseert voor leden
  • Studiedagen, evenementen en publicaties
  • Een handboek voor VvKR-leden om hun bedrijf en reizen te verduurzamen
  •  Samenwerking met Trees for All voor eenvoudige CO2-compensatie

Wil je meer weten over hoe je al toerist bewust kan reizen en daarbij zo min mogelijk schade geeft aan je bestemming? Lees dan ook onze volgende blogs:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \