Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Het nieuwe reizen: Duurzaam genieten

Maandag 14 december 2020

Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit, is jouw reis eigenlijk wel duurzaam? Belast je met jouw trip niet vreselijk het milieu, de natuur? En draag jij wel iets bij voor de lokale mensen? Of kijk jij alleen naar de goedkoopste kamer, korting en je eigen voordeel? Wat is het ook een enorm breed onderwerp, want het gaat over: plasticproblematiek, ontbossing, afval, vervuiling, dierenwelzijn, betrekken van lokale mensen en de effecten van over-toerisme. Er zijn een paar hele simpele manieren om jouw reis daadwerkelijk ook beter te maken voor het milieu, de lokale mensen en de natuur. Op locatie kun je natuurlijk ook je best doen om net even beter op te letten! Hoe? Door onderstaande tips op te volgen en bij jouw volgende reis je daar aan te houden, want dat levert werkelijk wat op!

Eco-vriendelijke en bewuste hotels en tours

Kies voor eco-vriendelijke en bewuste hotels en tours en laat je reisspecialist je hierbij helpen. Deze hotels kunnen simpel zijn, zoals de eco-lodge die midden in de jungle gelegen zijn. De lodges zijn doorgaans voornamelijk van natuurlijke materialen gemaakt, de ingrediënten voor de maaltijden die aan de gasten geserveerd worden komen hier vaak direct uit de natuur en bovendien werken er vooral lokale mensen die op deze manier betrokken zijn en ook nog wat kunnen verdienen. Op deze manier vakantie vieren draagt zeker bij aan een betere wereld en is bovendien ook nog eens speciaal en leuk!

Ook diverse luxe hotels proberen een goed voorbeeld te geven. Een voorbeeld hiervan is douche water dat wordt gerecycled en in het droge seizoen wordt gebruikt om tuinen te besproeien.

Duiksport-teachers halen een keer per week alle mogelijke afval van de stranden en weg van de duiklocaties. Tegenwoordig wordt en bij hotels ook veel gebruik gemaakt van een plastic hervulbare fles die je je hele verblijf kunt gebruiken. De strandtas die op je bed ligt is gemaakt door lokale dames van natuurlijk vlechtwerk. En zo nog veel meer. Maar denk ook aan hotels die volledig gebouwd en gerund worden in balans met de omgeving. Natuur rondom het hotel (jouw uitzicht dus) koopt de eigenaar erbij en laat de oude eigenaar daar gratis groenten en fruit verbouwen. Zo blijft de natuur intact en de omgeving groen. Helemaal groen is soms niet mogelijk geven accommodatie eigenaren toe, maar als er bewustzijn is, worden er vaak veel besluiten genomen binnen de juiste, duurzame mogelijkheden.

Goed voor de lokale mensen

Bij reizen wil je toch in contact komen met de lokale mensen, genieten van de andere cultuur. En vooral, veel lachen en leren van elkaar. Laat je kleding wassen bij de lokale Laundry. Kies voor een kleinschalige reisorganisatie zodat de lokale mensen eraan verdienen en niet de grote booking-online-websites. Koop je souvenirs en benodigdheden in het lokale winkeltje of op straat bij een local.

Keuze voor de bestemming

Je kunt dichtbij huis blijven, omdat vliegen nogal belastend is. Autorijden is dat echter ook en vlees eten is dan ook af te raden. Wat je wel kan doen, is toch gaan vliegen en dan samen met je reisspecialist bekijken hoe je op je bestemming de natuur en milieu het minst belast. Ga jij in de vervuilende massatoerisme-plaatsen zitten, waar men het afvalprobleem nu al niet meer aan kan? Gooi jij je plastic flesjes op straat of in zee als je ze leeg hebt, omdat anderen het ook doen? Je kunt juist het verschil maken door naar de ongerepte gebieden te gaan. Hier is jouw komst heel welkom, kun je de mensen echt iets aan jouw verblijf laten verdienen en kun je met hen eco-friendly deze bestemming laten ontwikkelen.

Juist omdat hier het toerisme nog ‘laag’ is, kan het stap voor stap en met de juiste instelling ontwikkeld worden. Zo blijft zo’n gebied of plaats ook in de toekomst gewild en puur tegelijk. Bovendien hangt er vaak ook een fijne vibe in deze gebieden: het voelt letterlijk goed op zo’n plek.

Wees zelf een reiziger met de juiste normen en waarden

Als er in de badkamer van jouw hotel een kartonnen kaartje staat met de opmerking dat 70% van de gasten van het hotel de handdoek en het beddengoed twee tot drie dagen gebruikt, gaat het percentage gasten dat dit daadwerkelijk ook doet enorm omhoog. Mensen zijn kuddedieren. Thuis was je ook je beddengoed niet iedere dag en neem je waarschijnlijk ook niet iedere dag een schone handdoek. Dus doe dat op reis ook niet, want dat scheelt liters water en moeite. Neem je plastic hervulbare fles mee op reis of bij een dagje weg. Reis een keer met de trein in plaats van met een binnenlandse vlucht. Het is met de trein ook nog een leuker avontuur want je ziet meer van de omgeving. Als je op een bewuste duurzame manier reist, weet je dat je op een goede manier met je ‘luxe’ voorzieningen omgaat en dus maakt het je reis in kwaliteit beter. Je footprint is dan dus ook kleiner.

Help de lokale mensen

Op veel reisbestemmingen, of het nu opkomende landen zijn als de Filipijnen, Myanmar en Ecuador, of massabestemmingen, zijn mensen afhankelijk van de sector toerisme voor hun inkomen. Het is aan te raden om voor hotels te kiezen die gerund worden door lokale mensen en lokaal personeel uit de omgeving van de accommodatie.

Zo krijg jij bij het ontbijt weer die goede tip dat er dezelfde avond een volle maan-ceremonie is of dat er op 15 minuten fietsen een prachtig lokaal tempeltje is. Doordat het personeel van het hotel lokaal is, scheelt het weer woon-werk verkeer. Soms leidt dit tot misverstanden, want deze mensen hebben niet allemaal de hogere hotelschool afgerond, maar lach daar om want ze doen altijd hun uiterst best om het jou naar de zin te maken. Ben jij tevreden over die ene serveerster? Had jij een mooi gesprek met een monnik? Bedenk bijvoorbeeld dat je chauffeur van jouw fooi wellicht zijn kinderen naar school kan sturen. Het zijn deze dingen die ook die mensen enorm de goede kant op helpen. Het contact met de lokale mensen geeft jouw reis altijd meerwaarde, omdat dit de echte, gezellige, interessante gesprekken zullen zijn die je op reis beleeft.

Bescherm de dieren

Bij het samenstellen van je reis is het te adviseren om te kiezen voor pure plekjes en locaties waar je dieren kunt spotten in hun natuurlijke omgeving. Sommige locaties zijn discutabel, omdat er dieren gevoerd worden. Echter, soms is die situatie al jaren geleden ontstaan en kan dat nu niet meer veranderd worden, omdat die dieren dat niet zouden begrijpen. Net als onze huisdieren… Vraag je reisspecialist naar hun persoonlijke ervaringen en locaties waar zij zelf achter staan en waarvan ze weten dat dieren fantastisch verzorgd worden.

Walvishaaien, spookdiertjes, orang-oetans, paradijsvogels, neushoornvogels, nemo-visjes, mantaroggen, komodovaranen, tijgers, zeeschildpadden, pijlstaartroggen, olifanten, apen en nog veel meer bijzondere dieren zijn bijna allemaal te zien in een natuurlijke omgeving.

Duurzaam reizen: een eigen keuze

Kortom, als reiziger kun je met kleine aanpassingen prima een mooie reis maken en door kleine dingen te doen (hervulbare fles meenemen op reis) en laten (die handdoek nog een keer gebruiken) het milieu enorm ontlasten. Heb veel contact met de lokale bevolking en geef eens een extra dikke fooi aan iemand die jouw reis bijzonder maakte. En natuurlijk ga je je op reis van nog veel meer zaken bewust worden, omdat je voorafgaand aan je reis niet alles kunt verzinnen. Perfect hoeft ook niet, het gaat om je goede intenties.

We geven je graag nog extra tips hoe jij verder nog mee kan helpen aan een plastic-vrije reiswereld.

Ook geven we je graag nog 10 duurzame tips voor kleinschalig reizen.

Wist je trouwens dat VvKR een speciaal handboek duurzaamheid voor kleinschalige reisorganisaties heeft? Dit handboek staat boordevol informatieve en praktische tips, voor reisorganisaties en professionals op weg naar duurzaamheid. Met het handboek helpen we je op weg om je reizen duurzamer te maken.

Deze blog is samengesteld met input van  VvKR duurzaamheid reisspecialist: Travelboutique. Travelboutique is de specialist in maatwerk reizen naar: Abu Dhabi, Bhutan, India, Cambodja, Dubai, Filipijnen, Hongkong, Indonesië, Malediven, Maleisië Myanmar, Qatar, Thailand, Seychellen, Singapore, Sri Lanka en Vietnam. Maar ook naar: Ecuador, Galapagos, Aruba, Bonaire, Curacao, Florida, Bahama’s, Tanzania en Zambia. En tevens naar once in een lifetime bestemmingen: Frans-Polynesië en Paaseiland.

Met jarenlange ervaring in reizen naar deze bestemmingen. Daarom kunnen zij je de mooiste resort en villa’s aanbieden en je meenemen naar de meest bijzondere plaatsen en bezienswaardigheden. Met een reis van Travelboutique ontdek je het echte reizen. Het advies is op maat en de service is persoonlijk.

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \