Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Zelf een yoga reis organiseren

Ben jij een yogadocent en wil je een yogareis, yoga retraite of yogavakantie organiseren? Wil je met je eigen groep een weekje lesgeven op een andere locatie of in een mooi land? Dan is het goed om te weten waar je aan moet denken om dat verantwoord te kunnen organiseren.

Je eigen yoga groepsreis organiseren.

Wil jij zelf een groepsreis organiseren? Dat kan! Iedereen in Nederland mag namelijk reizen samenstellen en verkopen, je hebt daar geen speciale vergunningen voor nodig. Maar je krijgt wel al snel te maken heb je met Europese regelgeving. Dat geldt ook wanneer je als ondernemer besluit af en toe een reis te organiseren, zoals bijvoorbeeld een yogareis of yogaretraite.

Wat is die Europese regelgeving voor reizen?

Iedereen die een reis organiseert of samenstelt moet zich goed realiseren dat je te maken gaat krijgen met bepaalde Europese wetgeving, de Europese Richtlijn Pakketreizen. Deze wetgeving geldt voor iedereen geldt die een reis organiseert bestaande uit twee of meer reisdiensten. Of je nu een school bent die een schoolreis samenstelt, een hockeyclub die een weekend weg gaat, of een yogaschool die een week een yogavakantie wil organiseren. Op het moment dat jij een pakketreis samenstelt en gaat regelen krijg je te maken met deze wetgeving.

Is een yoga reis een pakketreis?

Vanaf 1 juli 2018 geldt voor alle ondernemers die pakketreizen aanbieden deze Europese Richtlijn Pakketreizen. Elke ondernemer of persoon die in Nederland is ingeschreven en een reis organiseert krijgt te maken met deze Richtlijn. Deze regelgeving legt veel verantwoordelijkheid én daarmee aansprakelijkheid bij de organisator van de pakketreis.

Een reis is een pakketreis wanneer deze uit minimaal twee reisdiensten bestaat en dit product meer dan 24 uur beslaat of een overnachting bevat. Een reisdienst is bijvoorbeeld vervoer, zoals een vlucht of treinreis een huurvoertuig, zoals een auto of motor en verblijf, zoals een hotelkamer of appartement en een toeristische dienst zoals een sportwedstrijd of attractiepark.

De dienst moet ook een essentieel onderdeel zijn van de reis en daarmee een pakketreis maken. Dat geldt ook voor de yogalessen bij een yogareis. Lees meer over pakketreizen op onze pagina Europese Richtlijn Pakketreizen.

Insolventiebescherming bij faillissement is een wettelijke eis, ook bij yoga reizen

Insolventiebescherming is ook bij yoga reizen bij faillissement is een wettelijke eis. Wanneer een organisatie pakketreizen aanbiedt, dan is deze organisatie wettelijk verplicht om maatregelen te treffen in het geval van een faillissement of dreigend faillissement. Oftewel: je moet jouw klant wettelijk een garantie bieden in het geval je failliet mocht gaan. En dat geldt ook voor jou als jij een yogareis gaat aanbieden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert hierop.

Gelukkig zijn er diverse oplossingen om dit te regelen door je aan te sluiten bij één van de vier garantieregelingen. De meest laagdrempelige is STO Garant, daarnaast zijn Garantiefonds GGTO en VZR Garant heel betaalbare en toegankelijke regelingen. Het meest bekende garantiefonds is SGR

Reizen organiseren en begeleiden: een vak apart.

De mensen die bij jou een yogavakantie of yogareis boeken, doen dat omdat ze willen ontspannen en loslaten.  Een yoga reis organiseren is wat anders als een yogaworkshop geven, en er komen meer verantwoordelijkheden bij kijken. Naast het begeleiden van de groep, krijg je te maken met risico’s waar je goed voor verzekerd moet zijn.

Op de pagina Reisorganisatie Starten geven we een kort overzicht van enkele belangrijke zaken waar je aan moet denken als je besluit je zelf reizen gaat organiseren of besluit eigen reisonderneming te starten. Heb je daarna nog vragen, dan is het ook mogelijk ons Handboek voor Startende Reisorganisaties aan te schaffen. 

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor reizen echt nodig?

We merken dat veel ondernemers en starters zich dit niet voldoende realiseren: boekt een klant een reis bij jou, dan ben je als reisorganisator verantwoordelijk. Dat gaat veel verder dan jouw verantwoordelijkheid tijdens een yogales. Je wordt namelijk ook verantwoordelijk voor de partners waar je mee samenwerkt op de bestemming.

Gaat er dan wat mis, al is het niet direct jouw schuld? Dan kan jij aansprakelijk worden gesteld. Wij vinden daarom dat elke pakketreis aanbieder een goede aansprakelijkheidsverzekering nodig heeft. Als bescherming voor zichzelf, maar ook voor hun klanten. Deze aansprakelijkheidsverzekering moet ook daadwerkelijk jouw pakketreisactiviteiten dekken, anders betaal je premie zonder correct verzekerd te zijn. Let bovendien goed op: bij een eenmanszaak of V.O.F. bent je hoofdelijk aansprakelijk mocht er onverhoopt iets gebeuren.

VvKR stelt het daarom verplicht voor haar leden om zich op de juiste manier te verzekeren. We stellen ook specifieke eisen aan deze verzekering en jaarlijks controleren wij of de verzekering aan deze eisen voldoet.

Reisbureauregeling yogareis: btw werkt anders bij reizen.

Naast de Europese Richtlijn Pakketreizen krijgt elke organisatie die  reizen organiseert te maken met aparte btw-wetgeving, namelijk de Reisbureauregeling. De naam is enigszins misleidend, omdat het impliceert dat deze regeling alleen van toepassing is voor reisbureaus. Dit is niet het geval, want de reisbureauregeling is van toepassing voor alle organisaties die reizen organiseren binnen Europa. Dit geldt ook voor jou als je een yogareis gaat verkopen met een bestemming binnen Europa. Lees meer over deze regeling op de pagina Reisbureauregeling.

Wordt mijn reis dan niet te duur?

Misschien vraag je jezelf nu af of de reis dan niet te duur wordt om te verkopen? Jij bepaalt natuurlijk zelf wat je wilt verdienen bij de verkoop van je reis. Natuurlijk hebben de verplichte garantieregeling en een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering invloed op de kosten en daarmee op jouw verkoopprijs. Maar bedenk wel dat wanneer je dit niet goed regelt, je niet voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving en bovendien lopen zowel jij en jouw klant grote risico’s.

Regel je dit niet goed, dan blijft er van een ontspannen yogaretraite niet veel over. Alle aanbieders van yogareizen zouden hier minimaal aan moeten voldoen.

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \