Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Waar moet je op letten bij het boeken van je vakantie of reis?

Maandag 27 juni 2022

We geven je in deze blog graag tips over  waar je op moet letten bij het boeken van een (online) reis of vakantie. Allereerst: laat je niet gek maken door goedkope aanbiedingen. Controleer altijd goed bij wie je van plan bent een reis te boeken.

Controleer met wie je te maken hebt

Controleer voor alle zekerheid bij de Kamer van Koophandel of het bedrijf daar ook staat ingeschreven. Check daarnaast altijd op website de adresgegevens, het telefoonnummer etc. Ondernemers zijn namelijk wettelijk verplicht deze informatie op hun website kenbaar te maken.

Is de organisatie aangesloten bij een garantieregeling?

Wanneer een organisatie pakketreizen aanbiedt, dan is deze organisatie wettelijk verplicht om maatregelen te treffen voor het geval van een faillissement of dreigend faillissement. Een pakketreis is een reis die uit minimaal twee reisdiensten bestaat en langer dan 24 uur duurt. Meestal is dit een overnachting en daarnaast vervoer of een andere dienst.

In Nederland regelen (reis)organisaties dit door zich aan te sluiten bij een garantiefonds of -regeling zoals SGR, STO Garant, GGTO en VZR Garant.

Is je reisorganisatie aangesloten bij een belangenvereniging als VvKR of ANVR?

Ben je op zoek naar een betrouwbare reisorganisatie voor jouw vakantie? Controleer dan altijd of jouw reisorganisatie is aangesloten bij ANVR en VvKR. Dit zijn overkoepelende brancheorganisaties.

Kleinschalige organisaties hebben zich verenigd in de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Boek je een reis bij een reisorganisatie die is aangesloten bij één van deze brancheorganisaties, dan weet je dat je veilig op reis gaat. Deze reisorganisaties zijn aangesloten bij één van de garantieregelingen en hebben verplicht een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor pakketreizen afgesloten. Deze aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan personen en/of zaken en de daaruit voortvloeiende gevolgschade mocht er onverhoopt tijdens de reis iets gebeuren. 

Geef niet zomaar je paspoort gegevens door

Let hierbij vooral goed op wanneer je online informatie opvraagt. Geef nooit zomaar je je volledige paspoortnamen, geboortedata en paspoortnummer door. Deze gegevens zijn niet nodig voor het opstellen van een reisvoorstel of offerte. Bij informatie is een e-mailadres voldoende.

Pas bij een officiële boeking kan het zijn dat je reisorganisatie bepaalde gegevens nodig heeft. Je paspoortnummer geef je pas door op het moment dat je echt de reis wilt gaan boeken. Controleer ook altijd de privacyverklaring van je reisorganisatie.

Het gebeurt ook wel eens dat er een kopie van je paspoort wordt gevraagd. Als je dit doorstuurt, zet er dan altijd op dat het een kopie is. Dit kan je bijvoorbeeld heel makkelijk doen via de KopieID App van de Rijksoverheid. Tevens handig te gebruiken als je paspoortkopietjes, met daarop kopie vermeld, mee wil nemen op reis. Zodat je niet je originele paspoort af hoeft te geven bij het inchecken bij een hotel wanneer daar naar wordt gevraagd.

Controleer altijd de bijkomende kosten

Reisaanbieders zijn verplicht om duidelijke prijzen te hanteren en te vermelden. Bij de offerte en een officieel reisvoorstel moeten duidelijk alle bijkomende kosten staan vermeld die de reisorganisatie in rekening brengt. Het gaat dan bijvoorbeeld om reserveringskosten, kamertoeslagen, maar ook schoonmaakkosten of bedlinnen als je verplicht bent dit af te nemen.

Reizen met een positieve impact

Massa toerisme doet vaak meer kwaad dan goed, maar met kleinschalig reizen kan je wel degelijk een positieve impact maken op een land. Organiseert jouw reisorganisatie hun reizen op een verantwoorde manier? Duurzaam reizen is daar natuurlijk een onderdeel van. Denk aan bewust omgaan met plastic, maar ook hoe je duurzaam het water in kan gaan. Of wat dacht je van een duurzame treinreis naar jouw vakantiebestemming.

De reisspecialisten van VvKR vinden duurzaamheid erg belangrijk en spelen daar dan ook graag op in door duurzaam vervoer aan te bieden of duurzame projecten waar je tijdens je reis aan deel kunt nemen. Vraag jouw reisorganisatie eens naar de mogelijkheden.

Kies je voor kleinschalig of massa toerisme?

Hoe kun je verantwoord op reis gaan? Onze kleinschalige reisorganisaties helpen je daar graag bij en een persoonlijke benadering is daarbij erg belangrijk. Een reis boeken bij een kleinschalig reisorganisatie kun je daarom ook het beste vergelijken met een broodje kopen bij een ambachtelijke bakker. Maar de persoonlijke benadering geldt ook voor contact met de lokale bevolking op de bestemming, respectvol met hen omgaan en hen eerlijke prijzen geven. We geven jou als verantwoorde reiziger graag een aantal belangrijke tips.

De kleine lettertjes – algemene reisvoorwaarden

Een betrouwbare reisorganisatie beschikt over duidelijke algemene reisvoorwaarden. Deze zijn vaak te vinden op hun website en worden meestal ook meegestuurd met de offerte. Lees deze voorwaarden altijd goed door.

Geld betalen voor een offerte

Aan het opstellen van een op maat gemaakte offerte kunnen kosten zijn verbonden. Dat is niet ongebruikelijk, want het vereist veel tijd en specialisme om een bijzondere reis op maat samen te stellen. Bespreek alle voorwaarden goed met je reisorganisatie

Laat een kleinschalige reisspecialist jouw droomreis verzorgen!

Wil jij een geweldige reis maken die is samengesteld door een kleinschalige, specialistische reisorganisatie? De reisspecialisten van VvKR denken heel graag met je mee om je te laten genieten van een geweldige vakantie. Kijk voor meer inspiratie eens bij de bestemmingen of reisthema's die de VvKR-reisorganisaties aanbieden.

Interessante blogs voor jouw vakantie:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \