Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Boek je vakantie met de zekerheid van een garantiefonds!

Zaterdag 01 juni 2024

Goed beschermd op reis! Eén van de belangrijkste zaken om op te letten bij het boeken van een reis is of jouw reisorganisatie is aangesloten bij een garantiefonds of garantieregeling. Op die manier heb jij financiële zekerheid bij het boeken van je reis.

Reisgarantiefonds is wettelijk verplicht

Het is wettelijk verplicht voor iedereen die reizen organiseert om maatregelen te treffen voor het geval van een faillissement of dreigend faillissement. Mocht de reisaanbieder failliet gaan en je hebt al (een deel van) de reissom betaald, dan zorgt het garantiefonds of de garantieregeling ervoor dat jij jouw terugkrijgt of dat een andere reisaanbieder de reis overneemt.

Is je reis of vakantie al begonnen en was het vervoer onderdeel van jouw pakketreis en de reisaanbieder zou failliet gaan, dan zorgt de garantieregeling ervoor dat je weer veilig terug kunt keren. Dan ga je met een veilig gevoel op vakantie!

Controleer of de reisaanbieder een garantieregeling heeft

In Nederland regelen (reis)organisaties dit door zich aan te sluiten bij een garantiefonds of -regeling zoals STO Garant, Stichting GGTO, VZR Garant, SGR of SGR-Z. Sta je op het punt je reis te boeken, doorloop dan altijd één van de volgende stappen:

1)      Vraag altijd aan jouw reisorganisatie hoe deze zijn garantstelling heeft geregeld en bij welk garantiefonds of garantieregeling deze is aangesloten.

2)      Controleer dit vervolgens op de website van de desbetreffende garantiefonds- of regeling altijd of jouw reisorganisaties ook daadwerkelijk deelnemer is. Dit kan op de volgende websites:

Moeten alle reisorganisaties hun reisgarantie hebben geregeld?

Het is Europese regelgeving dat iedereen die een pakketreis organiseert dit geregeld moet hebben. Dat geldt dus ook voor partijen die maar enkele reizen per jaar organiseren, zoals een schoolreis, yogareis, fotografiereis enzovoort. Vraag dit dus altijd goed bij hen na. Hebben ze dit niet geregeld, dan is er geen garantstelling voor jouw reissom.

De reisorganisator waar jij jouw pakketreis boekt, moet bovendien zelf altijd duidelijk maken welke maatregelen zijn hebben genomen om jou te beschermen. Is de reisorganisator niet aangesloten bij een garantiefonds of garantieregeling, dan kan je dit melden bij de Autoriteit Consument & Markt via de ACM ConsuWijzer.

Onbezorgd op reis

Let daarom altijd goed op bij welke reisorganisator jij jouw reis of vakantie boekt. Op deze manier weet je zeker dat jouw betaalde reisgelden dan gewaarborgd zijn. Daarmee ga je met een goed gevoel op reis, want de reisorganisatie garandeert dat je je vooruitbetaalde bedrag voor jouw droomreis niet kwijt bent, zelfs wanneer zij de geboekte reis niet meer kunnen leveren. Wil je hier meer tips om onbezorgd je vakantie te boeken, lees dan ook onze blog: Waar je op moet letten bij het boeken van je vakantie

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \