Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Tips om als reiziger bij te dragen aan een schonere wereld

Zaterdag 16 september 2023

Als reiziger kan jij ook een belangrijke rol spelen om onze planeet te ontdoen van afval en vervuiling. Want wie wil er niet blijven genieten van prachtige, schone bestemmingen in de toekomst? Daarom delen we graag een aantal tips om bij te dragen aan een schonere wereld, zowel tijdens je reis maar ook thuis in je eigen omgeving.

Tip 1: Zorg zelf voor alternatieven voor wegwerpplastic.

De eerste stap is eenvoudig: neem zelf zoveel mogelijk alternatieven voor wegwerpplastic mee: een draagtasje (zodat je nooit plastic zakjes hoeft aan te nemen), een waterfles (die je kan bijvullen met drinkwater, zodat je geen plastic flesjes hoeft te gebruiken), toiletartikelen in grote verpakkingen (zodat je geen plastic flacons of andere wegwerp-toiletartikelen hoeft te gebruiken), een waszak (zodat je geen plastic hotel-waszakken hoeft te gebruiken), herbruikbare rietjes, bijvoorbeeld van staal of papier (zodat je geen plastic rietjes hoeft te gebruiken), herbruikbaar eetgerei (zodat je geen plastic wegwerpartikelen hoeft te gebruiken, bijvoorbeeld bij excursies).


Tip 2: Vraag om tips en advies aan de experts.

Overleg met jouw reisorganisatie welke specifieke maatregelen je kan treffen voor jouw bestemming. De reisorganisatie zal doorgeven wat je kan verwachten aan faciliteiten op de bestemming en aan welke specifieke zaken je zeker nog moet denken.

Tip 3: Neem je plastic afval mee naar huis

Krijg je toch te maken met plastic afval tijdens jouw reis dat je niet kan voorkomen, probeer dit waar mogelijk bij je te houden en mee terug te nemen naar Nederland. Het kan hier meestal beter verwerkt worden dan op je reisbestemming. Lees hier meer over in de blog die we hier al eens over schreven: Help mee aan een plastic-vrije reiswereld

Tip 4: Steun lokale initiatieven.

Steun lokale ondernemingen en initiatieven die zich inzetten voor milieubehoud en duurzaam toerisme. Doe bijvoorbeeld mee aan lokale schoonmaakacties. Veel bestemmingen organiseren schoonmaakacties voor toeristen. Doe mee en draag bij aan de schoonheid van je vakantieplek.

Tip 5: Raap zwerfafval op.

Als je tijdens je reis zwerfvuil ziet, raap het dan op en gooi het op een verantwoorde manier weg.

Tip 6: Kies duurzame accommodaties.

Kies voor accommodaties die zich inzetten voor duurzaamheid en het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Deze accommodaties maken bewuste keuzes in het gebruik van hun producten en gastvrijheidsartikelen.

Tip 7: Gebruik openbaar vervoer of duurzame vervoersmiddelen.

Kies voor het openbaar vervoer, huur een fiets of loop als dat mogelijk is. Dit vermindert de uitstoot van schadelijke gassen.

Tip 8: Respecteer de natuur.

Volg de aangegeven paden en laat geen afval achter in de natuurlijke omgeving. Respecteer altijd dieren in het wild en hun leefgebied. Neem geen inheemse planten mee naar huis.

Tip 9:  Educatie en bewustzijn.

Leer zelf meer over de lokale milieuproblemen en deel deze kennis vervolgens met anderen. Bewustwording is de eerste stap naar positieve verandering. Je leert door er samen over te praten.

Tip 10: Deel je ervaringen op Sociale Media.

Voorbeeld doet volgen wordt wel gezegdl. Deel daarom je inspanningen om de planeet schoon te houden op sociale media. Hiermee inspireer je anderen om ook hun steentje bij te dragen.

Wordl Clean Up Day: we zijn allemaal verantwoordelijk

Jaarlijks wordt op 16 september World Clean Up Day (Wereld Schoonmaakdag) gehouden, als een oproep tot actie om onze planeet te ontdoen van afval en vervuiling. Deze dag herinnert ons eraan dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van onze planeet. Met deze eenvoudige stappen kun je als reiziger een verschil maken en bijdragen aan een schonere, gezondere wereld voor iedereen.

Wil je graag weten wat je nog meer zou kunnen doen om zo verantwoord mogelijk te reizen? Lees dan ook onze volgende blogs:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \