Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Een zomer vol avonturen

Maandag 18 juli 2022

Herken je dit? Er is in ons dagelijks leven veel controle. We zijn eindeloos aan het plannen en laten weinig over aan het onverwachte. Veel mensen willen daaruit stappen, even ontsnappen uit werkelijkheid en de sleur van alledag: we willen op avontuur.

Avontuur is voor iedereen anders

Een avontuur beleven kan eigenlijk altijd en overal. Het is vooral een mindset. Voor velen betekent het uit de comfortzone stappen, die drempel overgaan en iets beleven wat anders is dan normaal. En waar alles niet makkelijk en automatisch gaat.

En dat is best goed voor ons, want als je dagelijks het nieuws volgt lijken er voortdurend uitdagingen en problemen op ons pad te komen. Maar stel dat we daar allemaal heel goed mee om kunnen gaan?  

Waarom is het beleven van avonturen zo goed voor je?

Op avontuur gaan leert je dingen te relativeren en op een andere manier te bekijken. Misschien lukt het je daarna wel om veel zorgen gewoon los te laten. Wist je dat een avontuur niet groot hoeft te zijn, dit kan ook klein en dichtbij zijn. In dit artikel delen we tips en ideeën voor grote en kleine avonturen. Maar we zijn ook heel benieuwd naar wat avontuur voor jou betekent?

Outdoor avonturen

Het avontuur vind je vaak (net) buiten je comfortzone. Daar waar het niet automatisch en makkelijk gaat. Hou jij ervan om een beetje te worden uitgedaagd? Ben je dol op buiten in de natuur zijn? Dan is een outdoor of wildernisreis misschien wel precies wat je zoekt.

Buiten zijn en de natuur opent je zintuigen. En inmiddels is bekend dat een natuurlijk omgeving kan bijdragen aan een betere gezondheid omdat het stress verlaagd, aanzet tot meer sociale contacten en de persoonlijk ontwikkeling en zingeving bevorderd (bron WUR https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Effect-van-natuur-op-gezondheid.htm).

Dus ga deze zomer mee naar buiten of trek de wildernis in en kom daarna tot rust. Bij VvKR zijn  verschillende reisspecialisten aangesloten die zich hebben gespecialiseerd in outdoor en wildernis activiteiten.

Ontdek nieuwe culturen

Als je de drempel echt wil over gaan, dan ga je naar een plek waar alles anders is om nieuwe culturen te ontdekken. Een avontuurlijke verre reis maken is altijd een grote ervaring, je normen en waarden worden op de proef gesteld en ineens ga je anders naar dingen kijken dan normaal.

Je beleeft, ziet, proeft en ruikt andere dingen dan normaal. Reizen naar andere culturen maakt mensen toleranter. Door te reizen en in contact te komen met de lokale bevolking leer je dat jouw manier van kijken naar de wereld slechts één van de vele manieren is.

Niet alleen kom je thuis met prachtige herinneringen, maar een verre reis leert je ook om te relativeren en met afstand naar ons ‘vreemde’ Nederland te kijken.

Langzaam reizen (slow travel)

Langzaam reizen wordt ook wel ‘slow travel’ genoemd. Het is met aandacht reizen, op een ontspannen manier. Het gaat er niet om zo snel mogelijk zoveel mogelijk hoogtepunten af te vinken, maar je vertraagt, je neemt de tijd om ergens te zijn. Avontuurlijk onthaasten is een vorm van toerisme waarbij het draait om kwaliteit.

Door langzaam en bewust te reizen stap je in een wereld van verwondering, waarbij je je onderdompelt in het leven van de streek die je bezoekt. Je neemt de tijd om een plek zoveel mogelijk te ervaren en kennis te maken met de bewoners waardoor je een bestemming veel meer in je opneemt.

Langzaam reizen is vaak een stuk duurzamer. In plaats van in korte tijd zoveel mogelijk te zien en van hot naar her te vliegen, reis je op een andere manier. Steeds populairder worden stilte reizen of retraites: zonder afleiding lijkt het of de tijd even stil is komen te staan en je weer thuiskomt bij jezelf.

Maar ook reizen met het openbaar vervoer, zoals met de trein of de bus behoort tot reizen op een rustige manier. Reizen met de trein is avontuurlijk en ook nog eens heel comfortabel. En wat denk je van wandel- of fietsvakanties? Je geniet dan optimaal van de schoonheid van de omgeving. Misschien wel het beste vakantierecept voor onthaasting.

Verrassingen dichtbij

Avonturen kan je ook heel goed om de hoek beleven, daarvoor hoef je echt niet altijd een verre reis te maken, de wildernis in te gaan of een fietsvakantie te ondernemen. Korte en kleine avonturen (ook wel micro-avonturen genoemd) zijn kleine avonturen, letterlijk om de hoek. Je gaat op pad in je nabije omgeving, maar met de mindset en toewijding die passen bij grootste avonturen. Het concept is bedacht door Alastair Humphrey: je gaat op zoek naar iets nieuws, je laat de dagelijkse sleur even achter je en je stapt die drempel over.

Ideaal hiervoor is het om avonturen dichtbij in Nederland te vinden. Je hoeft nergens naar toe te vliegen en alles is binnen enkele uren te bereiken. Weg van de gebaande paden in ons eigen land ontdek je dat je ook in Nederland verrassende vakanties kunt maken.

Ben je nog op zoek naar een avontuurlijke reis, ver weg of dichtbij? Onze reisspecialisten helpen je graag om voor jou een unieke reis samen te stellen.

Meer leuke vakantieblogs:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \