Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Wat moet je voorbereiden voor vakantie?

Dinsdag 05 juli 2022

De zomer is begonnen, je vakantie is geboekt en de voorpret kan beginnen. Het laatste wat je wil is vakantiestress voordat je op reis vertrekt. Waar je vakantie ook heengaat, een goede voorbereiding draagt bij aan een onbezorgde start van je vakantie. Hoe kun je vakantiestress voorkomen? In deze blog geven we je adviezen en tips om je vakantie goed voor te bereiden en ontspannen op pad te gaan. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Zorg ervoor dat je reisdocumenten op orde zijn

Als je op reis gaat, zijn een aantal reisdocumenten noodzakelijk. Het is altijd jouw eigen verantwoordelijkheid om er zorg voor te dragen dat deze papieren in orde zijn. Houd er rekening mee dat de aanvraag van een nieuw paspoort of identiteitsbewijs enige tijd kan duren. Datzelfde geldt voor de aanvraag van een visum indien dat nodig is.  Vergeet niet om kopieën of scans van alle belangrijke reisdocumenten te maken en het is altijd handig om ook een kopietje van deze documenten in je mail te bewaren. Wanneer je medicijnen gebruikt, is het verstandig om ook een medisch paspoort mee te nemen.

Belangrijke reisdocumenten om mee te nemen zijn:

  • Paspoort
  • Visum
  • Vaccinatie- en testbewijzen
  • Bankpas en creditcard (zorg er tevens voor dat deze ingesteld staan voor de bestemming waar je naar toe reist)
  • Internationaal rijbewijs
  • Indien noodzakelijk een medisch paspoort
  • Polisnummer en details van je reis- en annuleringsverzekering
  • Polisnummer en details van je ziektekostenverzekering

Noteer tenslotte alvast alle belangrijke telefoonnummers, zoals het nummer van de Nederlandse ambassade in het land waar je naartoe reist, het alarmnummer van je reisverzekering en dat van je bank voor het blokkeren van je bankpas of creditcard.

Voldoet jouw (reis)organisatie aan alle wettelijke voorwaarden?

Het is belangrijk om altijd goed na te gaan bij welke reisorganisatie je met een gerust hart een reis kan boeken. In onze blog Waar moet je op letten bij het boeken van je vakantie of reis geven we je hiervoor een aantal handige tips. Ook al heb je je reis al geboekt, dan nog is het goed om deze tips even goed door te nemen.

Kies voor een passende reis- & annuleringsverzekering 

Verzeker je goed, zorg altijd voor een goede reis- en annuleringsverzekering die past bij je reis. Veel reisorganisatie stellen het afsluiten van een goede reis- en annuleringsverzekering verplicht, je weet immers nooit wat er onderweg kan gebeuren. Vaak is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Controleer vooraf altijd of de verzekering ook de activiteiten dekt die je van plan bent te ondernemen tijdens je vakantie.

Tevens is het verstandig te controleren welke medische zorg in het buitenland wordt gedekt door jouw ziektekostenverzekering en of het noodzakelijk is dit bij de reisverzekering bij te verzekeren. Let wel op dat je jezelf niet dubbelverzekerd. Dat is zonde van je geld.

Tenslotte is het in deze tijden ook belangrijk om na te gaan of je gedekt bent voor medische kosten die te maken hebben met Corona.

Vaccinatieboekje

Voor corona was het al voor diverse landen noodzakelijk om vooraf bepaalde vaccinaties te halen. Welke vaccinaties precies nodig zijn, is te lezen op de website GGD Vaccinaties.

Laat deze vaccinaties in het officiële gele boekje “het Internationaal Bewijs van inenting of profylaxe” zetten en neem dit boekje altijd mee als je op reis gaat. Deze kan je indien nodig laten zien aan officiële beambten of artsen. Bij sommige bestemmingen is het vaccinatieboekje noodzakelijk voor het verkrijgen van een visum. Ook voor dit reisdocument geldt dat het verstandig is er ook een kopietje van mee te nemen op reis en er een op te slaan in je mail, voor het geval je het gele boekje onverhoopt kwijt mocht raken.

Reizen en corona

Tegenwoordig is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de coronamaatregelen in het land waar je op vakantie gaat. Deze maatregelen kunnen namelijk afwijken van de maatregelen die in Nederland gelden.

Heel belangrijk is om ruim op tijd te controleren wat nodig is om het land van je bestemming in te komen. In sommige gevallen is het namelijk momenteel verplicht om gevaccineerd te zijn of om een PCR-test te doen voor vertrek. Vraag dit na bij de reisorganisatie waar je hebt geboekt, zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor jouw vakantieland en adviseren je hierin graag. Daarnaast is het altijd goed om de NederlandWereldwijd.nl te bekijken. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent, dit is jouw eigen verantwoordelijkheid. Regel dus op tijd een PCR test en/of laat jezelf vaccineren.

Begin op tijd met inpakken

Het is handig om op tijd te beginnen met na te denken wat je allemaal wilt meenemen. Dit hangt natuurlijk af van het type vakantie, jaargetijde en met welke vervoer je naar de bestemming gaat.

Wij maken vooraf een checklist met dingen die we absoluut niet willen vergeten. Een week van te voren maken we thuis altijd een plek vrij om onze spullen alvast klaar te leggen. Lees ook eens ons tips hoe je het best je koffer in kan pakken.

Wat is belangrijk om te weten over je bestemming?

Lees je in over het land dat je gaat bezoeken. Natuurlijk wil je vooraf graag weten welke bezienswaardigheden je graag wilt gaan bezoeken. Maar net zo belangrijk is om vooraf te weten waar je rekening mee dient te houden vanuit cultureel oogpunt. Denk hierbij aan bepaalde omgangsvormen, kledingvoorschriften en andere cultuurgebonden normen en waarden.

Meld je aan bij de ambassade

Bij sommige landen is het goed om vooraf bij de ambassade te melden wanneer je de bestemming bezoekt. In geval van problemen in het land kan de ambassade je dan makkelijker vinden en ondersteunen bij wat er op dat moment nodig is. Je kan je gratis aanmelden bij de Nederlandse ambassade van het land waar je naartoe reist. Als je aangemeld bent, waarschuwt de ambassade je via sms, mail of app als de situatie in het land van bestemming verandert. Je kan je reis eenvoudig zelf registreren via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Informeer je thuisblijvers

Je hebt nu zelf de belangrijke papieren en gegevens bij de hand, maar ook voor de thuisblijvers is het fijn om te beschikking te hebben over een aantal zaken tijdens jouw reis. Laat sowieso de belangrijkste adressen en telefoonnummers achter voor als je op vakantie bent. Maak daarnaast een kopie en scan van belangrijkste papieren. Bedenk dat hoe meer gegevens de thuisblijvers hebben, des te sneller zij kunnen handelen in geval van nood. 

Wees op tijd aanwezig op het vliegveld

Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je op tijd bij je vliegtuig bent. Tijdens officiële vakanties, met name in de zomer, is het altijd extra druk op de luchthavens. Over het algemeen wordt geadviseerd om door voor intercontinentale vluchten minimaal 3 uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven en voor Europese vluchten minimaal 2 uur. Momenteel is het – door extra drukte en personeelstekorten op luchthavens niet altijd voldoende. Schiphol heeft aangegeven dat je vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom bent in de vertrekhal.

Handige tip: op de website van Schiphol en in de Schiphol-app kan je vooraf zien hoe druk het is op jouw vertrek- en aankomstdag. En kijk natuurlijk voordat je van huis vertrekt of er nog wegafsluitingen, werkzaamheden op het spoor of files zijn.

Verder geven we je graag een aantal tips als je via Schiphol vliegt en jouw reis toch zo snel mogelijk op een fijne manier kunt starten.

Duurzaam reizen

Wees je bewust van de impact die jij op het land van jouw vakantie gaat achterlaten. Als reiziger kun je met kleine aanpassingen prima een mooie reis maken, wees je bijvoorbeeld bewust met het gebruik van plastic op jouw vakantie. En wist je dat een normaal product als zonnebrandcrème grote schade kan aanrichten onder water? En zo zijn er nog tal van kleine dingetjes waar je op kan letten om jouw reis toch zo duurzaam mogelijk te laten zijn.

Tenslotte: ontspan en laat je werk thuis

Wist je dat regelmatig vakantie nemen heel goed is voor je werk? Laat je werk dus thuis, want vakantie moet natuurlijk wel echt vakantie zijn. We werken doorgaans veel en hard, maar als je op jouw vakantie de hele tijd bezig bent met het beantwoorden van werk e-mails en telefoontjes, vergeet je goed voor jezelf te zorgen en ben je niet zo gezellig voor je gezelschap.

Geniet van een heerlijke vakantie!

Goed voorbereid op vakantie gaan zorgt er voor dat je volledig kunt ontspannen wanneer je eenmaal aangekomen bent bij je bestemming. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hoop dingen waar je aan moet denken, maar gelukkig heb je daar nu een handige checklist voor!

Wij informeren je vrijblijvend en kunnen niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie of adviezen. Volg ook altijd zelf de actuele ontwikkelingen.

Interessante blogs voor jouw vakantie:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \