Zoeken in bestemmingen, reisthema's & reisorganisaties

Duurzaam genieten in het fascinerende Europa

Woensdag 25 augustus 2021

Onze Europa reisspecialisten staan voor kleinschaligheid en duurzaamheid, en gelukkig is dat volop mogelijk in Europa. Denk aan kortere reisafstanden waardoor je ook de trein of de auto kunt nemen of minder lang aan het vliegen bent; overnachten in lieflijke homestays of natuurhuisjes en alles lekker lokaal, zodat ook locals profiteren van jouw bezoek aan het land en je er authentieke en pure reiservaringen voor terug krijgt! Op en top genieten.

We schreven al een aantal mooie blogs over hoe bijzonder en duurzaam het reizen per trein is:

Naast kiezen voor duurzaam vervoer zijn er ook nog andere mogelijkheden om je reis duurzamer te maken. Aangezien onze VvKR reisspecialisten duurzaamheid erg belangrijk vinden delen we graag een aantal duurzame tips in onze blog Het nieuwe reizen: Duurzaam genieten.

Wat kun je nu nog meer doen om duurzaam te genieten van je vakantiebestemming? Graag helpen wij met een stukje bewustwording door tips die wellicht wat minder voor de hand liggen maar die wel degelijk helpen op het gebied van duurzaamheid.

  • Het begint al bij het uitkiezen van een reis: waar ga je heen, met welke organisatie, welk vervoer en welke accommodatie. Hieronder vind je vele duurzame keuzemogelijkheden voor duurzamer een reis uitzoeken. De meeste Europese bestemmingen zetten steeds meer in op duurzaamheid. Kijk eens op hun websites of vraag je VvKR reisorganisatie ernaar.
  • Tijdens het pakken van je koffer of rugzak heb je ook weer diverse keuzes voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld het meenemen van duurzame zonnebrand. Normale zonnebrand tast het waterleven ernstig aan en bevat bovendien geregeld plastic. In onze blog Duurzaam het water in vind je meer informatie over duurzame zonnebrandcrèmes. Kies daarnaast voor navulbare potjes en flesjes die je mee kunt nemen in je toilettas, in plaats van allerlei miniproducten. Ten slotte is ook het gewicht van invloed op je reis. Hoe lichter je reist, hoe duurzamer…
  • Misschien niet het eerste waar je aan denkt voor je vakantie, maar wel effectief. Helpen bij een lokaal project zoals bijvoorbeeld het verwijderen van plastic van een strand of bijdragen aan een goed diereninitiatief. Vraag je reisspecialist eens naar de mogelijkheden hiervoor op jouw Europese bestemming.
  • Probeer waar mogelijk eens buiten het hoogseizoen te reizen. Zo zorg je voor spreiding van drukte en van lokale inkomsten. En je hebt overal veel meer ruimte en minder wachttijden. Je kunt al denken gelijk vertrekken als de vakantie voor de kinderen start, of juist aan het eind. Houd ook rekening met de vakanties van het land waar je naartoe gaat. Fransen, Italianen en Spanjaarden gaan allemaal in augustus met vakantie.  
  • Bezoek niet alleen de bekende hoogtepunten om zo ‘overtoerisme’ te voorkomen. Je hebt vast in de coronatijd ook in je eigen omgeving mooie plekjes gevonden. Zo zijn er overal plekken die net zo mooi zijn als andere, maar die minder worden bezocht. Of denk eens aan een stedentrip, nu wegens corona de meeste steden juist leger zijn. 
  • Kies eens voor een bestemming die niet direct voor de hand ligt, bijvoorbeeld een land dat nog minder ontwikkeld is of eens streek die niet zo bekend is. Het voordeel daarvan is dat je juist van de gebaande paden af kunt wijken en je er minder andere toeristen tegenkomt. In dit soort landen en streken kun je met duurzaam reizen echt een verschil maken. In onze blog over ‘Wat zijn bijzondere Europese bestemmingen?’ lichten we een aantal van deze authentieke pareltjes uit. In veel omliggende landen zijn dat de gebieden in het noorden en/of oosten van de landen.
  • Ga eens slapen of eten bij ‘locals’. Veel Europese landen kennen al jaren concepten als slapen bij de boer of kamers bij mensen thuis. Denk aan gites in Frankrijk of ‘Urlaub am Bauernhof’ in Duitsland en Oostenrijk. Ook steeds meer natuurgebieden bieden mogelijkheden voor overnachtingen in hutten en tenten. Via VvKR-leden vind je veel van dit soort lokale mogelijkheden.
  • Er ontstaan steeds meer duurzame accommodaties. Denk aan eco-lodges, tiny houses en hutten. Ook een aantal grotere hotelketens werkt hard aan verduurzaming van hun accommodaties. Zo bestaat er voor elke accommodatiewens wel een duurzaam alternatief. Boek je accommodatie via een VvKR-lid of rechtstreeks, dan blijft zoveel mogelijk geld lokaal. Via de grote zoekmachines verdwijnt veel naar aandeelhouders en sites als Airbnb lijken misschien sympathiek, maar daar geldt vaak hetzelfde voor.
  • Onderneem een leuke activiteit met een lokale gids. In veel steden zijn bovendien steeds vaker eco-tours te vinden of tours langs de lokale, minder ontdekte routes. Het is leuk voor jou en het is duurzamer.
  • Kies activiteiten als fietsend de omgeving verkennen, een kanotocht maken, zwemmen in natuurlijk water of wandelen. Je ziet tijdens deze activiteiten veel meer dan vanuit gemotoriseerd vervoer, het is duurzamer en ook nog eens goedkoper.
  • Bezoek de echt lokale plekken, zoals traditionele ambachten op het platteland of moderne artiesten en kunstenaars. En ga naar lokale marktjes en kleine lokale winkels en horeca. Buiten dat dit je reis nog eens extra bijzonder maakt, ondersteun je er de lokale economie mee. Zo blijft toerisme ook leuk voor locals. Met deze keuze stimuleer je duurzame ontwikkeling in dorpen en natuurgebieden, met lokale werkgelegenheid.
  • Kies ook bij eten en drinken voor lokale opties. Dat doe je met je keuze voor het restaurant of de winkel, maar ook door bijvoorbeeld te kiezen voor lokaal gebrouwen bier, wijn uit de regio of het land, zelfgemaakte limonade of ijsthee en andere lokale dranken. Ook bij eten kun je kijken of ze producten uit de omgeving gebruiken. Eet bijvoorbeeld geen zeevis als je ver van de zee bent en eet groenten en fruit van het seizoen. Ook in supermarkten in zie je steeds vaker lokale en biologische producten en aanbiedingen komen vaak uit het seizoen. 
  • Denk ook eens aan minder vlees eten, ook op vakantie. De productie van vlees is één van de meest vervuilende productieprocessen op aarde. De manier waarop het eten van dieren op dit moment wordt georganiseerd is verre van duurzaam. Minder vlees eten verkleint je ecologische impact vrijwel direct. En als je dan vlees eet, kies dan voor biologisch en lokaal, zodat de productie duurzamer is. In steeds meer restaurants vind je bovendien heerlijke alternatieven voor dierlijke producten; vaak erg verrassend!  
  • Water is op veel plekken een schaars goed, zowel schoon drinkwater als oppervlaktewater. Wees dus zuinig met water door minder (lang) te douchen en maak gebruik van producten die minder water gebruiken. Ten slotte raden we aan om zelf een navulbare waterfles mee te nemen. In Europa kun je op de meeste plekken water uit de kraan drinken en daarbuiten kun je steeds vaker in hotels drinkwater tappen.
  • Ten slotte is afval op veel plekken een uitdaging en in rurale gebieden regelmatig een probleem. Het best kun je ervoor zorgen dat je afval bij de accommodaties achterlaat, waar het wordt ingezameld. Neem onderweg ook een afvalzakje mee, zodat je afval makkelijk meeneemt. Afval dat op straat of in de natuur terecht komt, vormt vroeg of laat een probleem. Voor afval gebruiken we tenslotte de duurzame termen reduce, reuse, recycle. Lees voor meer tips eens onze blog over Help mee aan een plastic-vrije reiswereld.

Wil jij een geweldige reis maken door Europa en dat ook op een duurzame manier doen? Onze reisspecialisten denken heel graag met je mee om je te laten genieten van een geweldige vakantie en tegelijkertijd je voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Kijk voor meer inspiratie eens bij de bestemmingen of reisthema's die de VvKR-reisorganisaties aanbieden.

Lees ook onze andere blogs over Europa:

Nieuwsoverzicht

VVKR's Business Partners

\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \